Videospeler inladen...

Minister van Gelijke Kansen wil dat Vlaams Belang VAF-kandidatuur intrekt: "Distantiëren van homohaat niet genoeg"

Vlaams minister Gelijke Kansen Bart Somers (Open VLD) wil dat Vlaams Belang de kandidatuur intrekt van Jef Elbers voor de raad van bestuur van het Vlaams Audiovisueel Fonds. In De Standaard noemt Elbers homoseksualiteit en transgender personen onder meer abnormaal. Vlaams Belang neemt afstand van de "platte bewoordingen" van Elbers, maar dat is voor Somers niet genoeg.

"Het is precies of heterofilie abnormaal wordt. Iedereen moet homofiel zijn, dat wordt opgehemeld. Voor mij mag iedereen zijn seksualiteit beleven zoals hij wil, daar heb ik geen probleem mee. Maar men moet dat niet voorstellen als de normale seksualiteit. De normale seksualiteit is nog altijd de heteroseksualiteit." Het zijn maar enkele van de uitspraken die Jef Elbers vandaag in De Standaard doet, de kandidaat die Vlaams Belang voordraagt voor de raad van bestuur van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).

Ook transgender personen draagt Elbers geen warm hart toe. "Dat promoten is een ziekte, die het brein aantast. Transseksualiteit is ­abnormaal en dat zeg ik zonder waardeoordeel: het is niet de norm, dus ab-normaal." En nog: "Ik vind een gaypride echt vies. Het exhibitionisme op die karren, die strontkarren, met hun spulleke in een suspensoir. Mannen die elkaar aan het aflebberen zijn en vrouwen die elkaar aan het aflebberen zijn…"

Chris Janssens: "Ook Jef Elbers mag gebruikmaken van zijn vrijheid van meningsuiting"

In een reactie aan VRT NWS zegt ondervoorzitter van Vlaams Belang Chris Janssens dat de partij Elbers heeft voorgedragen voor de raad van bestuur van het VAF "wegens zijn professionele expertise als scenarioschrijver" (Elbers schreef in het verleden scenario's voor onder meer "Merlina" en "Postbus X", red.) en niet voor zijn misplaatste uitspraken over holebi's." 

"Ik benadruk dat hij enkel ten persoonlijken titel spreekt en dus absoluut niet namens Vlaams Belang. Ook Jef Elbers mag gebruikmaken van zijn vrijheid van meningsuiting, zelfs als die shockeert, maar wij distantiëren ons met klem van zijn platte bewoordingen. Binnen onze partij heeft hij geen enkele politieke functie, wij hebben absoluut niks met homofobie te maken."

Volgens Janssens is het intussen te laat om de kandidatuur van Elbers te herbekijken. "Volgens de informatie waarover ik nu beschik, is de procedure afgerond en zijn heroverwegingen niet meer mogelijk."

Somers: "Distantiëren is niet genoeg"

Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open VLD) is misnoegd over de voordracht van Jef Elbers door Vlaams Belang voor de raad van bestuur van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). "Als het Vlaams Belang en haar fractieleider mijnheer Janssens ook maar iets menen van hun afwijzing van homohaat, dan distantiëren ze zich niet alleen onmiddellijk van deze figuur, maar trekken ze zijn kandidatuur op staande voet weer in", klinkt het.

De minister verwijt de oppositiepartij verder "homofoob" te zijn. "Afgelopen woensdag ontkende hun fractieleider in het Vlaams Parlement op een ongeloofwaardige manier het homofobe karakter van de partij. Zijn woorden waren nog niet koud of één dag later onthield het Vlaams Belang zich als enige Belgische partij bij een Europese resolutie voor meer gelijke LGBTQ-rechten. En vandaag zijn er de ranzige uitspraken van de heer Elbers."

Somers geeft aan dat het nog steeds perfect mogelijk is om de kandidatuur van Elbers in te trekken. "Maar als deze partij blijft vasthouden aan hun homofobe kandidaat, dan kan de algemene vergadering of raad van bestuur van het VAF nog steeds onderzoeken of ze de kandidatuur niet kunnen weigeren op basis van principe 18 van hun deontologische code. Dat artikel stelt dat de leden van de raad van bestuur moeten waken over een positieve beeldvorming van het VAF. Met een homofoob en racistisch figuur als Jef Elbers lijkt dat hoogst problematisch", aldus Somers.

Meest gelezen