© Radio 2

Advocaten voor het Klimaat betogen coronaproof op het Stadsplein in Genk

Een zestigtal betogers speelde zondagnamiddag Advocaat voor het Klimaat op het Stadsplein in Genk. Met protestborden en enkele toespraken wilden ze de aandacht vestigen op de klimaatzaak die op 16 maart na bijna zes jaar wordt behandeld door de rechtbank. Ook op andere locaties in het land werden gelijkaardige acties gehouden.

Om de klimaatzaak kracht bij te zetten werd er op zondagnamiddag op meer dan 100 plaatsen in België coronaproof betoogd door demonstranten die zichzelf Advocaten van het Klimaat noemen. Meer dan 60.000 burgers hebben zich gekleed als een advocaat in de rechtbank.  Ze klagen de Belgische, Vlaamse, Waalse en Brusselse overheid aan om een ambitieus klimaatbeleid af te dwingen. 

De klimaatveranderingen zijn nu al niet meer te overzien

“De toekomst van mijn negen kleinkinderen ziet er dramatisch uit”, zegt mede-initiatiefneemster Marijke Luykx. “Met Grootouders voor het klimaat wilden wij deze demonstratie in Genk dan ook ondersteunen. De klimaatveranderingen zijn nu al niet meer te overzien. Terwijl wij steeds vaker te maken krijgen met droge en hete zomers, is het elders in de wereld nog veel erger gesteld. Denk maar aan de vele bosbranden in Australië of het smeltende ijs op de Noordpool. We willen dat de regering betere wetten maakt en strengere normen oplegt, niet enkel voor individuen maar vooral voor grote vervuilers.”

Een veertigtal mensen woonde de demonstratie op het Stadsplein bij. "De actie verliep conform de coronamaatregelen”, benadrukt Luykx tenslotte.

© Radio 2

Meest gelezen