Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA): "Zouden we er niet verstandig aan doen terrassen in paasvakantie te openen?"

Zou het niet beter zijn om tijdens de paasvakantie de terrassen al te openen? Het is een vraag die Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) zich stelt. "Ik zie het persoonlijk niet zitten om de buitenhoreca dicht te houden tijdens de paasvakantie. Dat zet een enorme druk op de parken en de steden", zei hij in "De zevende dag".

De cafés en restaurants in ons land zijn al sinds 19 oktober gesloten. Vorige vrijdag kwam er op het Overlegcomité van de verschillende regeringen eindelijk duidelijkheid over versoepelingen. Op 1 mei zou de horeca weer mogen openen, zowel binnen als buiten, op voorwaarde dat de coronacijfers gunstig evolueren. De terrassen blijven dus nog gesloten, ook al waren er de voorbije weken stemmen of die toch al niet open mochten.

Hoe kijken burgemeesters van grote steden naar de heropening op 1 mei? "We zitten in een vervelende periode, de cijfers stabiliseren op een hoog niveau en gaan niet echt vooruit of achteruit", zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA)  in "De zevende dag". "Een derde golf ligt altijd op de loer, we hebben weinig vaste grond onder onze voeten. Ik kijk nu vooral naar de paasvakantie. Kunnen we daar het ventiel niet op een veilige manier openzetten?"

"Persoonlijk zie ik het niet zitten om de buitenhoreca dicht te houden tijdens de paasvakantie. Dat zet een enorme druk op de parken en de steden. Mensen kunnen niet naar het buitenland en trekken dus naar de binnensteden en de kust. Je moet mensen uit parken halen, ze gaan dan naar de binnenstad, zitten soms op het terrasmeubilair dat er nog staat... Er is ook geen sanitair. Zouden we er niet verstandig aan doen om terrassen tijdens de paasvakantie toe te staan?"

Persoonlijk zie ik het niet zitten om de buitenhoreca dicht te houden tijdens de paasvakantie. Dat zet een enorme druk op de steden.

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA)

Bij VTM Nieuws opperde N-VA-partijgenoot en Vlaams minister-president Jan Jambon vanmiddag hetzelfde idee. "Als je die mensen (die in parken bijeenkomen, red.) op terrassen van de horeca zet, dan zal de horeca-uitbater wel zorgen dat dat conform de maatregelen verloopt. Jambon zit als minister-president ook op het Overlegcomité van de verschillende regeringen van ons land. "

Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) vindt het heropenen van de terrassen een moeilijk vraagstuk. "We moeten echt naar de stand van het virus kijken, het is nog enorm precair. Wat niemand wil meemaken, is nog eens een jojo. Iets openen en dat kort daarna weer moeten sluiten. Dan zijn we allemaal mentaal morsdood. We moeten echt voorzichtig zijn en een derde golf vermijden." Mohamed Ridouani (SP.A), de Leuvense burgemeester, wil liever richting 1 mei kijken. "1 mei is niet zo lang meer, en voor de horeca is die datum echt een houvast."

Voor burgemeester De Wever is de vraag over terrassen tijdens de paasvakantie iets voor het Overlegcomité dat gepland staat voor 26 maart. "Alles wat wij hier zeggen is uiteraard onder voorbehoud, wordt de curve slecht, dan pleit ik ook niet voor versoepelingen."

Bekijk hier het fragment waarin burgemeester De Wever pleit voor open terrassen tijdens de paasvakantie, artikel gaat voort onder het fragment:

Videospeler inladen...

Avondklok: behouden of niet?

In "De zevende dag" kwam ook de avondklok ter sprake. Ook die geldt al sinds 19 oktober. In Vlaanderen en Wallonië loopt ze van 0 tot 5 uur, in Brussel van 22 tot 6 uur. Er gaan steeds meer stemmen op, ook in de politiek, of die avondklok wel zinvol en gerechtvaardigd is.

Burgemeester De Wever wil dat de avondklok in het parlement wordt besproken en dat er daarover gestemd worden. "Dit is toch heel erg ingrijpen op de rechten en vrijheden. Het parlement moet hierin kleur bekennen. We gaan het tweede jaar in waar mensen hun huis niet uit kunnen, dat gaat wel heel erg ver."

"Het is een zeer ingrijpende handhavingsmaatregel, maar ik denk dat we die nu nog niet moeten afschaffen", zegt Gents burgemeester De Clercq. Ook Leuvens burgemeester Ridouani pleit voor een behoud. "Het is bij ons geen avondklok, maar een nachtklok. We kunnen niet in een glazen bol kijken, cijfers kunnen kelderen of de lucht in gaan. Als het helpt om de mindset scherp te houden dat we in een pandemie zitten, pleit ik voor behoud, hoe moeilijk ook."

Meest gelezen