Videospeler inladen...

Minister Beke: "Áls coronavaccins op tijd worden geleverd, kunnen we tegen 11 juli élke 18-plusser zeker 1 keer prikken"

Als de coronavaccins geleverd worden zoals beloofd wordt, “kunnen we tegen 11 juli elke 18-plusser minstens één keer geprikt hebben”. Dat heeft Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) gezegd in “De zevende dag”.

11 juli, de Vlaamse feestdag, wordt door Vlaams minister Wouter Beke vooropgesteld als datum waarop elke Vlaming die ouder is dan 18 minstens een eerste coronaprik moet gekregen hebben. 

“Dat is een belangrijke symbolische dag, maar het is ook een belangrijke ambitie en daar hebben we ons ook op georganiseerd met onze vaccinatiecentra”, maakte Beke zich vanochtend sterk in “De zevende dag”. 

Bekijk hier het fragment uit "De zevende dag" waarin minister Beke de datum van 11 juli "prikt" (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Beke zei dat er de komende twee weken per week tot 140.000 mensen gevaccineerd zullen worden in de grote vaccinatiecentra. 

Als alles volgens planning verloopt - en dat is dus telkens weer de vraag - zal er in april opgeschaald worden tot 290.000 vaccinaties per week en in mei zo’n 500.000 vaccinaties per week. “Op die manier kunnen wij iedereen tegen 11 juli een eerste keer gevaccineerd hebben.”

De vaccinatieplanning in de aanloop naar 11 juli ziet er dan als volgt uit: 

Zoals altijd houdt de minister een slag om de arm, omdat de snelheid van de vaccinatiecampagne in de eerste plaats afhankelijk is van de leveringen van de vaccins. 

Die van Pfizer verlopen intussen keurig volgens schema, maar de andere producenten - AstraZeneca en Moderna - presteerden de afgelopen tijd onder de verwachtingen. 

Deze grafiek heeft minister Beke vandaag zelf verspreid (lees eronder voort):

Gisteren nog liet AstraZeneca weten dat het de komende drie maanden mogelijk minder dan de helft van de verwachte vaccins zal kunnen leveren. Er wordt nu hoop gesteld in de eerste leveringen van Johnson & Johnson, die vanaf april worden verwacht. Maar zeker is dat alweer niet.

Begin dit jaar werd nog vooropgesteld dat iedereen tegen september zijn eerste prik zou krijgen. Twee weken geleden werd de planning naar voren geschoven en werd gezegd dat iedereen tegen eind juli zijn eerste prik zou krijgen. Nu wordt dat nog iets naar voren gebracht, naar de symbolische datum van 11 juli.

Interval

Om de vaccinatiecampagne wat te versnellen, hebben de verschillende ministers van Volksgezondheid deze week nog beslist dat de periode tussen twee dosissen van het Pfizer-vaccin verlengd wordt. 

Tussen de eerste en tweede prik van het vaccin van Pfizer/BioNTech zitten nu 35 dagen, in plaats van de eerder aangeraden 21 dagen. 

Meest gelezen