Videospeler inladen...

Coronacommissaris Pedro Facon getuigt over zijn burn-out: "Ook wij zijn niet onaantastbaar voor mentale kwetsbaarheid"

In "De zevende dag" heeft coronacommissaris Pedro Facon over zijn burn-out getuigd waar hij begin dit jaar mee kampte. Uiteindelijk was hij ongeveer anderhalve maand afwezig, maar intussen is hij weer aan het werk. "Als je begint te voelen dat je mentale afstand, je rust is aangetast, dan moet je ook durven te erkennen dat het misschien beter is om even te rusten." 

Begin oktober maakte de toen nog kraakverse federale regering bekend dat ze Pedro Facon hadden benoemd tot coronacommissaris. Hij kreeg de belangrijke taak om de strijd tegen het coronavirus te coördineren. 

Facon had toen al ervaring als kabinetschef van voormalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) en als directeur-generaal van de federale overheidsdienst Volksgezondheid. De verwachtingen waren dus hooggespannen. Premier Alexander De Croo (Open VLD) noemde hem bij zijn voorstelling "de olie die de machine moet doen draaien."

Het bleek niet evident om die hoge verwachtingen in te lossen. Niet lang na zijn benoeming tot coronacommissaris barstte de tweede coronagolf los en na maanden van hard werken, ging begin januari plots het licht uit. Facon kampte met symptomen van een burn-out. "Ik was ook al heel lang bezig op dat moment. Samen met heel veel collega's en mensen op het terrein heb ik maanden aan een stuk weekenden en avonden doorgewerkt. Ik heb zelf aangevoeld dat het begon te wegen."

Bekijk hier het gesprek met Pedro Facon over zijn burn-out in "De zevende dag" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Facon besliste daarom om een pauze te nemen. Hij was uiteindelijk ongeveer anderhalve maand afwezig. "Als je begint te voelen dat je mentale afstand, je rust is aangetast, dan moet je ook durven te erkennen dat het misschien beter is om even te rusten." 

"Ik wil onderstrepen dat wij ook niet onaantastbaar zijn voor mentale kwetsbaarheid", benadrukte Facon. "Eén derde van de bevolking maakt vroeg of laat zoiets mee. We zien vandaag ook in de cijfers dat angst- en depressieve gevoelens sterk gestegen zijn."

De omstandigheden zijn niet gemakkelijker geworden, misschien zelfs integendeel
Pedro Facon, coronacommissaris

Ondertussen gaat het opnieuw goed met de coronacommissaris. "Ik heb mij laten begeleiden en ik ben nu ongeveer een maand weer bezig." Nochtans zijn de omstandigheden er niet gemakkelijker op geworden volgens Facon. "Misschien zelfs integendeel. Er is wel wat licht aan het einde van de tunnel, maar we worden nog elke dag geconfronteerd met heel wat problemen."

Naar eigen zeggen heeft Facon veel te danken aan de mensen die hem begeleiden. "Ik heb een zeer goed team waar ik op kan rusten. De samenwerking met de ministers loopt heel goed en ik heb ook een familiaal en sociaal netwerk dat mij ondersteunt."

Bekijk hier het hele gesprek in "De zevende dag" met Pedro Facon, Sabeth De Waele en Inge Vervotte:

Videospeler inladen...

Meest gelezen