Bas De Wilde

"Klimaatadvocaten" voeren in hele land actie voor beter klimaat: dinsdag start rechtszaak van 60.000 burgers

In verschillende steden en gemeenten is gelijktijdig klimaatprotest gehouden. Het ging om een actie van de vzw Klimaatzaak, een burgeractie die de Belgische overheden via het gerecht wil dwingen om internationale klimaatbeloftes na te komen. Volgens de organisatie zou er op meer dan 100 plaatsen actie gevoerd zijn.

In het centrum van Gent hielden honderd "klimaatadvocaten" een minuut stilte onder de stadshal. "In deze uitzonderlijke tijden hadden we nooit verwacht dat zoveel mensen bereid zouden zijn om de moeilijke procedure te doorlopen die momenteel nodig is om een protestactie op te zetten", zegt Sarah Tak, coördinator van Klimaatzaak, in een persbericht van het Gents MilieuFront, dat mee het initiatief nam voor de actie.

Lees voort onder de foto uit Gent:

Jurgen Eeckhout

Er kwamen ook een kleine 200 klimaatadvocaten naar de Kortrijkse Leieboorden om de klimaatzaak te ondersteunen. Het leverde alvast enkele mooie beelden op, maar er waren ook optredens van slam poets, dansers en andere sprekers. Er werd ook een minuut stilte gehouden. 

Lees voort onder de foto uit Kortrijk:

Bas De Wilde

In Antwerpen vond de actie plaats aan het gerechtsgebouw. In het zwart gekleed en met een zelfgemaakte witte advocatenbef wilden de circa honderd actievoerders daar aandacht vragen voor het proces dat de vzw heeft aangespannen. Dat proces start dinsdag voor de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel op de oude NAVO-site in Haren. Er zijn negen dagen uitgetrokken voor de pleitzittingen.

Lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Het is de rechtszaak van de eeuw: meer dan zestigduizend mede-eisers hebben de federale, Vlaamse, Brusselse en Waalse regering voor de rechter gesleept", klinkt het. "Dit is ongekend. Wij eisen dat onze regeringen stoppen met het uitbuiten en het verslinden van de planeet. Dat ze een einde maken aan het motto "almaar meer" en dat veranderen in het motto "juist genoeg"."

Lees verder onder de foto uit Dendermonde waar zo'n 100 mensen deelnamen:

Stef Van Overstraeten

Klimaatzaak voert aan dat het ontoereikende klimaatbeleid van de Belgische overheden zowel een schending van de zorgvuldigheidsnorm als van de mensen- en kinderrechten is. En dat een correct klimaatbeleid haalbaar en betaalbaar is in België. Volgens de actievoerders ontbreekt enkel de politieke wil om de transitie in te zetten. "Tegen deze onwil, die ons in gevaar brengt, vraagt Klimaatzaak bescherming van de rechtbank", klinkt het.

Meest gelezen