Videospeler inladen...

Kritiek op optreden van Londense politie bij wake voor vermoorde vrouw: "Ongepast, verontrustend"

In het Verenigd Koninkrijk is er veel kritiek op het optreden van de Londense politie bij een wake ter nagedachtenis van de moord op Sarah Everard, een jonge vrouw uit Londen die eerder deze week verdween en dood teruggevonden werd. De politie greep in omdat er te veel mensen bij elkaar gekomen waren. Op foto's en beelden is te zien hoe sommige aanwezigen, vooral vrouwen, hardhandig werden opgepakt.

Sarah Everard (33) was op 3 maart op bezoek geweest bij vrienden en wandelde 's avonds alleen naar huis, door een goed verlichte straat in een goede buurt in Londen. Maar ze verdween en werd later dood teruggevonden. Er is een hoofdverdachte opgepakt, een politieman. De moord heeft in het Verenigd Koninkrijk een debat losgemaakt over de veiligheid van vrouwen op straat.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Er was voor gisteren een wake aangekondigd aan het park in Londen waar Sarah Everard voor het laatst gezien werd. De politie had gewaarschuwd dat een herdenking of protestbijeenkomst niet kon door de coronamaatregelen. De organisatoren beslisten daarop om de wake af te gelasten, maar in de loop van de dag kwamen toch veel mensen naar het park om bloemen neer te leggen en even stil te staan. Een van hen was Kate Middleton, de vrouw van de Britse prins William.

In de loop van de avond werd het steeds drukker, er waren honderden mensen, en de Met (Metropolitan Police, de Londense politie, red) greep daarop in. Ze riep iedereen op om naar huis te gaan. Het kwam echter ook tot aanvaringen. Op foto's en beelden is te zien hoe sommige aanwezigen hardhandig worden vastgehouden en weggebracht.

Bekijk hier beelden van de herdenking in Londen, artikel gaat voort onder het fragment:

Videospeler inladen...

Burgemeester Sadiq Khan: "Ongepast en onevenredig"

In het Verenigd Koninkrijk wordt geschokt gereageerd op het politie-optreden. De Londense burgemeester Sadiq Khan noemt de beelden onacceptabel. "De politie heeft de verantwoordelijkheid om de covidmaatregelen te handhaven, maar uit beelden die ik heb gezien blijkt dat hun optreden op sommige momenten ongepast en onevenredig was", schreef hij op Twitter. Ook minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel eist opheldering. "Sommige beelden die op internet circuleren van de wake in Clapham zijn verontrustend. Ik heb de Metropolitan Police om volledige openheid gevraagd over wat er is gebeurd", schrijft ze op Twitter.

(artikel gaat voort onder de tweets)

Verschillende parlementsleden uitten ook hun ongenoegen op sociale media. Keir Starmer, de leider van de Britse oppositiepartij Labour, heeft het over "verontrustende" beelden. "Dit was niet de manier waarop de politie had moeten omgaan met dit protest." Ed Davey, leider van de Liberal Democrats, zegt dat "de Met veel schade en verdriet heeft aangericht." De partij schrijft dat politiecommissaris Cressida Dick het vertrouwen van miljoenen vrouwen verloren is en zou moeten opstappen.

(artikel gaat voort onder de tweets)

(artikel gaat voort onder de foto)

AFP or licensors

Met: "We wilden niet in deze positie belanden"

De Metropolitan Police heeft ook al gereageerd. "We wilden absoluut niet in een positie belanden waar ingrijpen nodig was. Maar we werden in die positie geplaatst vanwege de dwingende noodzaak om de veiligheid van mensen te beschermen", zegt commissaris Helen Ball, de op twee na hoogste functionaris van de Met in een verklaring.

"In de loop van de dag zijn honderden mensen op een veilige en wettige manier hun eer komen betuigen aan Sarah. Rond 18u begonnen sommigen de aanwezigen toe te spreken, waardoor meer en meer mensen dicht bij elkaar gingen staan. Onze agenten moesten toen een moeilijke beslissing maken. Honderden mensen stonden dicht bij elkaar, wat een reëel risico op coronabesmettingen met zich meebracht. De politie moet optreden om de veiligheid van mensen te vrijwaren, dat is het enige verantwoordelijke om te doen."

(artikel gaat voort onder de foto)

AFP or licensors

"Mensen die bij elkaar stonden, werden meermaals en gedurende een langere tijd door de politie aangesproken. We moedigden mensen meermaals aan om de afspraken te respecteren en te vertrekken. De meeste aanwezigen zijn snel vertrokken. Helaas begon enkelingen de politie toe te roepen, te duwen en dingen te gooien. Er zijn vier arrestaties verricht."

"We begrijpen dat het optreden van onze agenten in vraag gesteld wordt. We wilden echt niet in de positie staan waar ingrijpen nodig was, maar we werden in die positie geplaatst vanwege de dwingende nood om de veiligheid van mensen te beschermen."

Ball voegt eraan dat toe dat elk evenement waar de politie aanwezig is, nadien opgevolgd wordt om te bekijken of er lessen te leren zijn. "Dit zal niet anders zijn hier."

Meest gelezen