Ritzau/Scanpix

Liveblog: Ook Nederland stopt twee weken met inenten met AstraZeneca-vaccin

Nederland stopt twee weken uit voorzorg met het inenten met het vaccin van farmaceut AstraZeneca. Dat meldt het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid. AstraZeneca zelf ziet geen bewijs voor een verhoogd risico op bloedklonters na het gebruik van hun vaccin. Volg het belangrijkste coronanieuws in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates. 

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Ook Nederland stopt tijdelijk met gebruik AstraZeneca-vaccin

Nederland gaat uit voorzorg twee weken lang stoppen met het gebruik van het AstraZeneca-vaccin. Dat meldt het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid. Onze noorderburen zijn het zoveelste land op rij dat het gebruik van het vaccin tijdelijk opgeschot na meldingen van tromboses na een prik. Ons land blijft voor alle duidelijkheid het vaccin wel nog gebruiken.

De rechtstreekse aanleiding zijn zes nieuwe meldingen van mogelijke bijwerkingen die zijn binnengekomen uit Denemarken en Noorwegen. Al wordt ook daar benadrukt dat geen oorzakelijk verband is gevonden met het vaccin. "We moeten altijd het zekere voor het onzekere nemen, en daarom is het verstandig om nu uit voorzorg even op de pauzeknop te drukken", zegt de Nederlandse minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge in een persbericht.

"Europese geneesmiddelenbewakingscomité PRAC van het EMA doet op dit moment nader onderzoek", klinkt het nog.

AstraZeneca ziet geen bewijs voor verhoogd risico op bloedklonters door vaccin

AstraZeneca stelt dat er geen bewijs is dat het coronavaccin van het bedrijf het risico verhoogt op bloedklonters. Verschillende landen gebruiken het AstraZeneca-vaccin tijdelijk niet als een voorzorgsmaatregel. Het bedrijf zei een "voorzichtige analyse" te hebben uitgevoerd van de beschikbare gegevens over wie een inenting met het AstraZeneca-vaccin heeft gekregen in het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.

AstraZeneca zelf heeft ook een onderzoek gevoerd en besluit dat er "geen bewijs" is dat hun vaccin het risico op bloedklonters vergroot. Tot 8 maart zijn er volgens het bedrijf 15 meldingen van trombose en 22 van longembolie binnengekomen. "Dat is veel lager dan je zou verwachten bij een populatie van deze grootte en is vergelijkbaar met andere goedgekeurde COVID-19-vaccins", klinkt het in een persbericht.

Dat ligt in de lijn met wat eerder ook al het Europees geneesmiddelenbureau EMA en de Wereldgezondheidsorganisatie hadden laten weten. Zij benadrukken dat er geen reden is tot ongerustheid.

Hoe zat het ook weer met die bloedklonters? Lees het na in dit stuk:

Iets meer fysiek les voor studenten, dus keren sommigen terug naar hun kot

Vanaf morgen kunnen studenten iets meer les krijgen op de universiteit of hogeschool en trekken er opnieuwen velen van hen naar hun kot. Tot nu toe hebben ze vooral afstandsonderwijs en mag maximaal maar 10 procent van de lessen op de campus doorgaan. Vanaf morgen wordt dat 20 procent.

In de praktijk zou dan elke student één dag of twee halve dagen per week naar de les kunnen gaan als hij of zij dat wil. "Ik vind dat wel fijn want ik vind het moeilijker om op te letten achter mijn computer", zegt een van hen aan onze ploeg in Leuven.

Videospeler inladen...

Lockdownfeestjes in Zutendaal en Genk stilgelegd

De lokale politie van de zone CARMA heeft in Zutendaal en Genk lockdownfeestjes stilgelegd. In totaal werden negen personen betrapt, onder wie twee minderjarigen.

Vrijdagavond was er melding van lawaaioverlast vanuit een woning in Zutendaal. Naast de bewoner waren nog drie mensen in het huis aanwezig. Ze kregen allemaal een boete wegens het schenden van het samenscholingsverbod.

Vanuit Genk kwam er gisterenavond dan weer een telefoontje wegens lawaaioverlast aan een woning. De politie trof er vijf personen aan, onder wie twee minderjarigen. De politiemensen stelden de nodige corona-pv's op.

Eerder op de dag raakte al bekend dat de politie Maasland gisterenavond in een horecazaak op de Heerenlaakweg een verjaardagsfeestje had opgedoekt. Veertien feestvierders verstopten er zich in de sauna.

Arrestaties en rellen bij nieuwe betoging tegen de coronamaatregelen in Den Haag

Aan de rand van het Malieveld in Den Haag, waar werd gemanifesteerd tegen het beleid van de regering, zijn rellen uitgebroken. De Nederlandse politie, die werd bekogeld met vuurwerk, heeft verschillende mensen opgepakt. Met charges waarbij politiepaarden werden ingezet, zijn de relschoppers van het Malieveld verwijderd.

Lees meer in dit bericht:

Basisschool Kiliaan in Duffel in quarantaine geplaatst

GO! Basisschool Kiliaan in Duffel wordt tien dagen in quarantaine geplaatst. Een aantal leerlingen en leerkrachten heeft de voorbije dagen positief getest op het coronavirus. Het gaat volgens de scholengroep om een klein aantal besmettingen, maar met een verhoogd besmettingsgevaar. De school en het lokaal bestuur nemen daarom deze preventieve maatregel, klinkt het in een persmededeling.

Concreet betekent dit dat GO! Basisschool Kiliaan vanaf morgen 15 maart tot en met maandag 22 maart sluit. Alle leerlingen en alle personeelsleden van de school moeten gedurende voormelde periode in quarantaine gaan. Van het Agentschap Zorg en Gezondheid hoeven de huisgenoten van de leerlingen en personeelsleden  niet mee in quarantaine. 

Dertigtal pv's wegens corona-inbreuken op betoging tegen coronamaatregelen

De politie van de zone Brussel Hoofdstad-Elsene heeft vanmorgen 29 processen-verbaal uitgedeeld, wegens het niet dragen van een mondmasker of het niet naleven van de afstandsregels, op een betoging tegen de coronamaatregelen. Voor die betoging, aan de Kunstberg in Brussel, waren een honderdtal betogers opgedaagd. De politie pakte ook één persoon op, zegt de woordvoerder van de politiezone, Ilse Van de keere.

De betoging was niet toegelaten en er was ook geen aanvraag voor ingediend. "We werkten in drie fases", zegt Van de keere. "De betoging is eerst een half uur lang getolereerd. Nadien hebben we aan de regels herinnerd en hebben we gevraagd om te vertrekken. Een meerderheid verliet de betoging in deze tweede fase. Maar een dertigtal personen weigerden dat en wilden ook de regels niet respecteren."

Italiaanse regio Piëmont stopt inentingen met AstraZeneca-vaccin

Na het overlijden van een ingeënte leerkracht heeft de Italiaanse regio Piëmont uit voorzorg de vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin opgeschort. Het gaat om een maatregel uit "extreme voorzorg", tot duidelijk is of de vaccinatie in verband staat met het overlijden, stelt Luigi Genesio, verantwoordelijke voor de volksgezondheid in de Noord-Italiaanse regio.

Coronacommissaris Pedro Facon getuigt over zijn burn-out: "Ook wij zijn niet onaantastbaar voor mentale kwetsbaarheid"

In "De zevende dag" heeft coronacommissaris over zijn burn-out getuigd waar hij begin dit jaar mee kampte. Uiteindelijk was hij ongeveer anderhalve maand afwezig, maar intussen is hij weer aan het werk. "Als je begint te voelen dat je mentale afstand, je rust is aangetast, dan moet je ook durven te erkennen dat het misschien beter is om even te rusten." 

Lees en bekijk meer in dit artikel:

Duizenden tegenstanders Nederlands coronabeleid voeren actie in Den Haag

Op het Malieveld in Den Haag is het aantal demonstranten tegen het beleid van de Nederlandse regering volgens de actievoerders opgelopen tot enkel duizenden. Vooraf was aangekondigd dat maximaal 200 betogers welkom waren. De demonstranten zijn omsingeld door de politie, maar vooralsnog is het verder rustig. De aanwezigen houden onvoldoende afstand tot elkaar.

Eerder probeerden de betogers het Malieveld te verlaten en zich naar het centrum van de stad te begeven, maar ze werden teruggedreven door de politie. De politie had iets daarvoor demonstranten die nog onderweg waren naar het Malieveld opgeroepen, niet meer te komen en naar huis te gaan.

Op het Malieveld vindt, voor de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag, een demonstratie plaats van tegenstanders van het kabinetsbeleid, georganiseerd door "Nederland in Verzet, weg met dit kabinet".

Meest gelezen