Alexander Dumarey

Planeet Frank: onze weerman over de nieuwe normalen, over CO2 en over manieren om het klimaat te redden

Voor de klimaatopwarming bestaat er geen vaccin. Een lockdown is niet voldoende om broeikasgassen uit de atmosfeer te halen. Toch probeert Planeet Frank wat perspectief te bieden in deze vreemde weertijden.

Luister ook naar deze podcast op:

Zo wil de klas van juf Seynaeve weten wat wij zelf kunnen doen om het klimaat te redden. Moeten de industrie en de politiek alles oplossen, of is er ook voor ons een rol weggelegd?

Dit jaar zijn we overgeschakeld op de nieuwe klimaatnormalen. Die normalen of gemiddelden worden altijd berekend over een periode van 30 jaar. Warren vraagt zich af of het niet beter zou zijn om de klimaatnormalen te bekijken over een langere periode, bijvoorbeeld 100 jaar. Zou dat geen ander beeld geven van de evolutie van de temperatuur.

Klimaatgemiddelden worden altijd berekend over een periode van 30 jaar. In deze grafiek zie je de maandgemiddelden van de temperatuur voor de verschillende klimaatperiodes.

Bron: KMI

Kan de techniek ons helpen om het probleem van de CO2-uitstoot grondig aan te pakken? Pieter heeft gehoord over manieren om CO2 te elimineren. Waarheid of fictie? Klimaatdeskundige Sara Vicca  geeft het antwoord.

De montage is van Christine Van Tichel.

Zelf een vraag over het klimaat of het weer? U kan ze stellen via planeetfrank@vrt.be, via sociale media met #planeetfrank. Of u kan het formulier hieronder invullen.

Meest gelezen