Agent Eddy Strijckers, overleden op 14 maart 2010

Schietincident op politie in Riemst exact 11 jaar na moord op agent Eddy Strijckers: "Dit raakt onze zone diep"

De dolgedraaide man die gisteren met zijn jachtgeweer op de politie vuurde, rijt pijnlijke wondes open in de politiezone van Bilzen-Hoeselt-Riemst. Vandaag is het immers exact elf jaar geleden dat de 55-jarige agent Eddy Strijckers werd doodgeschoten tijdens een gelijkaardig incident in Bilzen.

"Onze mensen zijn gisteren opnieuw aan de dood ontsnapt”, vertelt een aangeslagen korpschef Dirk Claes. "Een dronken man haalde zaterdagavond zijn jachtgeweer boven in de Trinellestraat in Riemst toen de politie aankwam na een oproep voor een gezinsruzie." Hoewel niemand gewond raakte, stelt zonechef Dirk Claes dat een aantal collega’s werkelijk aan de dood is ontsnapt. “Omdat het parket de zaak nog onderzoekt kan ik niet veel details prijsgeven. Maar het was een kwestie van enkele centimeters, of de afloop had voor sommigen fataal kunnen zijn", vertelt hij.

De politie heeft de man uiteindelijk kunnen overmeesteren zonder verder geweld. Eén agent liep daarbij lichte verwondingen op.

Zondag 14 maart 2010

De korpschef reageert extra geschokt omdat de zaak zich, op een dag na, exact elf jaar na de moord op zijn oude collega Eddy Strijckers heeft afgespeeld. “De situatie toen was erg vergelijkbaar met die van zaterdag. We kunnen niet in het hoofd van de schutter kijken, maar het leek erop dat hij doelbewust mensen wilde doden, net zoals elf jaar geleden in Bilzen. 

De herinnering aan Eddy heeft ons deze week erg beroerd

Een schutter, die kort daarvoor zijn 15-jarige zoon had doodgeschoten, opende op zondag 14 maart 2010 drie keer het vuur op agent Strijckers die dat niet overleefde. "De herinnering aan Eddy heeft ons deze week erg beroerd", klinkt het bij de korpchef.  "Waardoor het schietincident van gisteren extra hard binnenkomt. Omdat we dit jaar geen herinneringsmoment kunnen organiseren door corona, werkten we deze week aan een tekst om op Facebook te plaatsen.”

Toename geweld

Sinds de uitbraak van de coronapandemie neemt het geweld binnen het gezin toe, dat is te horen bij de verschillende politiezones.  Korpschef Dirk Claes: “De quarantaine drijft mensen tot waanzin. Net na het schietincident in Riemst kregen we alweer een nieuwe oproep binnen, die we gelukkig zonder bijkomend geweld hebben kunnen afhandelen."

Maar ook het geweld tegen de politie is toegenomen. "Mensen houden zich niet langer in om grof geweld tegen ons te gebruiken", zegt korpchef Claes. "Na meer dan dertig jaar dienst doe ik mijn job nog met heel mijn hart, maar de manier van werken is er alles behalve gemakkelijker op geworden. Geweld op mijn mensen raakt mij elke keer diep.”

Meest gelezen