Videospeler inladen...

Rellen in Luik: 36 agenten gewond, 10-tal mensen opgepakt

Gisteren werd het centrum van Luik kort en klein geslagen door een groep demonstranten. Daarbij zijn 36 agenten gewond geraakt, van wie er 9 naar het ziekenhuis moesten. Een tiental betogers is opgepakt, zo luidde het vandaag op een persconferentie van de burgemeester en de korpschef van de Luikse politie.

Gisteren kwam het in Luik tot zware rellen na een Black Lives Matter-betoging. Aanleiding was een gewelddadige arrestatie eerder van de week waarbij een zwarte vrouw gewond raakte. De beelden van die arrestatie werden gedeeld op sociale media. De betoging verliep rustig, maar de sfeer sloeg na afloop om toen een jongeman een politiemotor omgeduwd zou hebben.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Daarop raakten tientallen betogers slaags met de politie. Heel wat winkels en restaurants werd beschadigd en geplunderd. Het politiecommissariaat en meerdere politievoertuigen werden bekogeld met stenen. De politie van Luik kreeg versterking vanuit Brussel en zette onder meer een waterkanon en traangas in. Rond 19 uur was de rust grotendeels teruggekeerd.

Christian Beaupère, korpschef van de Luikse politie, maakte vandaag een stand van zaken op. "In totaal zijn 36 agenten gewond geraakt, van wie 9 naar het ziekenhuis overgebracht zijn. Een agent ligt momenteel nog in het ziekenhuis." De agent op de omgeduwde politiemotor raakte ook gewond, maar zijn verwondingen zijn niet ernstig.

Korpschef: "Dit was duidelijk op voorhand afgesproken"

Volgens de korpschef waren er zo'n 200 tot 300 relschoppers. Ze kwamen lang niet allemaal uit Luik, maar bijvoorbeeld ook uit Brussel en andere steden. Voor hem is het "zeer duidelijk" dat de amokmakers op voorhand afgesproken hadden. "De manier waarop dit zo snel ontstond en escaleerde, doen vermoeden dat het niet de eerste keer was."

Burgemeester Willy Demeyer (PS) zegt dat de politiediensten zich moeten houden aan strikte procedures omtrent het geheim van het onderzoek en daardoor niet kunnen communiceren over de feiten van maandag.  "Maar wij werken in een nieuwe context waarbij alles wat een agent doet, gefilmd wordt, en die beelden worden dan zonder enige verduidelijking op sociale media gegooid", aldus Demeyer. "En dat creëert een bepaald klimaat."

Ook korpschèf Beaupère ging niet in op de feiten van maandag. Voor hem is het duidelijk dat die slechts een voorwendsel waren om gisteren "een golf van woede en geweld" aan te richten. De stad gaat de handelaars bijstaan om de schade op te meten en te herstellen.

Bekijk hier een reportage uit "Het Journaal" over het gebruik van  bodycams bij de politie:

Videospeler inladen...

Meest gelezen