Jef Elbers (archieffoto).

"Als Vlaams Belang verantwoordelijkheid niet neemt, moet sector dat doen": VAF zal Jef Elbers wellicht weigeren

Het Vlaams Audiovisueel Fonds zal de kandidatuur van Jef Elbers, die door Vlaams Belang naar voren is geschoven voor de raad van bestuur, wellicht weigeren. Dat laat aftredend voorzitter van die raad Kenneth Taylor (Open VLD) verstaan in een reactie aan VRT NWS. Elbers kwam in opspraak na omstreden uitspraken over holebi's en transgender personen.

"Het staat niet ter discussie dat Vlaams Belang een mandaat in de raad van bestuur krijgt", zegt Kenneth Taylor. "Dat is het resultaat van de verkiezingen, maar de partij kan nu bewijzen dat ze in staat is om verantwoordelijkheid in handen te nemen." 

"Iemand voordragen die zulke uitspraken heeft gedaan, is volgens mij spuwen in het gezicht van holebi's en eigenlijk in dat van de hele audiovisuele sector. Als Vlaams Belang zijn verantwoordelijkheid niet neemt, dan zal de audiovisuele sector dat wel doen."

"Strontkarren"

Elbers raakte gisteren in opspraak na verschillende controversiële uitspraken over onder meer holebi's en transgender personen in De Standaard. "Het is precies of heterofilie abnormaal wordt", zei hij onder meer. "Iedereen moet homofiel zijn, dat wordt opgehemeld. Voor mij mag iedereen zijn seksualiteit beleven zoals hij wil, daar heb ik geen probleem mee. Maar men moet dat niet voorstellen als de normale seksualiteit. De normale seksualiteit is nog altijd de heteroseksualiteit."

Ook transgender personen draagt Elbers geen warm hart toe. "Dat promoten is een ziekte, die het brein aantast. Transseksualiteit is ­abnormaal en dat zeg ik zonder waardeoordeel: het is niet de norm, dus ab-normaal." En nog: "Ik vind een gaypride echt vies. Het exhibitionisme op die karren, die strontkarren, met hun spulleke in een suspensoir. Mannen die elkaar aan het aflebberen zijn en vrouwen die elkaar aan het aflebberen zijn…"

"Platte bewoordingen"

Vlaams Belang nam bij monde van ondervoorzitter Chris Janssens afstand van de "platte bewoordingen" van Elbers, maar stelde dat ook hij vrijheid van meningsuiting heeft én dat het niet meer mogelijk is om zijn voordracht te herbekijken omdat de procedure zou zijn afgerond. Janssens hield vol dat zijn partij absoluut niks met homohaat heeft te maken.

Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open VLD) nam geen genoegen met die uitleg en eiste dat Vlaams Belang de kandidatuur van Elbers alsnog intrekt. "Als Vlaams Belang en meneer Janssens ook maar iets menen van hun afwijzing van homohaat, dan distantiëren ze zich niet alleen onmiddellijk van deze figuur, maar trekken ze zijn kandidatuur op staande voet weer in", zei hij gisteren.

Meest gelezen