Vlaamse regering zet drones in om rijgedrag van weggebruikers te bestuderen

In West-Vlaanderen, in de streek rond Roeselare, en in Limburg zullen volgende maand drones ingezet worden om de verkeersveiligheid aan gevaarlijke verkeersknooppunten te verbeteren. Dat schrijft De Zondag. Het gaat om twee proefprojecten waarbij het gedrag van bestuurders in kaart gebracht zal worden. De resultaten zullen gebruikt worden om de knooppunten minder gevaarlijk te maken.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) werkt aan een nieuw verkeersplan - MIA of "Mobiliteit Innovatief Aanpakken". Met dat plan wil Peeters het aantal verkeersdoden doen dalen. Onder meer drones zullen ingezet worden om het rijgedrag van bestuurders te bestuderen.

"We willen onderzoeken hoe bestuurders zich aan bepaalde verkeerspunten gedragen. Dat moet voorkomen dat er nieuwe gevaarlijke punten ontstaan, de zogenaamde zwarte punten." Een eerste proeftuin gaat halfweg april van start, in Limburg, in de vervoerregio Limburg. Een tweede volgt even later in West-Vlaanderen, in de vervoerregio Midwest.

Problemen op vlak van privacy ziet de minister niet onmiddellijk. "Wie in de wagen zit, of wat bestuurders daarin doen, dat boeit ons niet. We willen het gedrag onderzoeken van de bestuurders in bepaalde situaties. Dat zal ongevallen voorkomen."

Meest gelezen