AFP or licensors

"Bezorgde" premier Boris Johnson wil onderzoek naar politie-optreden bij wake voor vermoorde vrouw

De Britse premier Boris Johnson wil een onderzoek naar het optreden van de Londense politie tijdens een wake voor een vermoorde jonge vrouw afgelopen weekend. Honderden mensen waren daar bijeengekomen, op foto's is te zien hoe de politie sommigen van hen hardhandig wegleidt. Johnson is "diep bezorgd". Politiecommissaris Cressida Dick verdedigt de manier waarop de agenten alles hebben aangepakt.

Sarah Everard (33) was op 3 maart op bezoek geweest bij vrienden en wandelde 's avonds alleen naar huis, door een goed verlichte straat in een goede buurt in Londen. Maar ze verdween en werd afgelopen week dood teruggevonden. Een 48-jarige politieman is opgepakt als hoofdverdachte, zijn echtgenote wordt verdacht van medeplichtigheid. De moord heeft in het Verenigd Koninkrijk een heftig debat losgemaakt over de veiligheid van vrouwen op straat.

Voor zaterdag was een wake aangekondigd aan het park waar Everard voor het laatst gezien werd, maar de organisatoren hadden die afgelast omdat de Metropolitan Police (de Met, de Londense politie, red) had gewaarschuwd dat zoiets inging tegen de coronamaatregelen.

Toch kwamen in de loop van de dag heel wat mensen naar het park om even stil te staan. Tegen de avond werd het steeds drukker, er bleven honderden mensen dicht op elkaar staan, en de politie riep iedereen op om naar huis te gaan. Het kwam echter ook tot aanvaringen en de politie greep in. Op foto's en beelden is te zien hoe sommige aanwezigen hardhandig worden vastgehouden en weggebracht.

(artikel gaat voort onder het fragment)

Videospeler inladen...

Premier Johnson: "Maak me grote zorgen over wat ik heb gezien"

Het optreden van de Met veroorzaakte gisteren heel wat commotie, niet alleen bij burgers maar ook bij tal van politici, zoals de Londense burgemeester Sadiq Khan en de partijleiders van oppositiepartij Labour en de Liberal Democrats.

Nu heeft de Britse premier Boris Johnson gereageerd. "Net als iedereen maak ik me grote zorgen over de beelden van Clapham Common van zaterdagavond", zegt hij. Clapham Common is het park in het zuiden van Londen waar de wake plaatsvond. Er komt een onderzoek, zegt hij. "Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel heeft de politiewaakhond HMIC (Her Majesty's Inspectorate of Constabulary) opgedragen om de feiten na te gaan en te zien welke lessen er getrokken zullen worden."

"De dood van Sarah Everard moet ons verenigen in vastberadenheid om geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen, en elk onderdeel van het strafrechtsysteem doen werken om hen te beschermen en verdedigen", luidt het. Johnson zit later vandaag een vergadering van de werkgroep criminaliteit en justitie voor om de aanpak van geweld op vrouwen te bespreken.

Gisteren zijn veel mensen samengekomen op Parliament Square in Londen, waar het Britse parlement vergadert. Vandaag wordt in het parlement een wetsvoorstel besproken dat de politie meer mogelijkheden zou geven om in te grijpen bij massale bijeenkomsten. Ook voor New Scotland Yard, het hoofdkwartier van de Londense politie, kwamen mensen bijeen. Alles is rustig verlopen.

(artikel gaat voort onder de foto)

AFP or licensors

Cressida Dick: "Had niet gewild dat dit zo zou eindigen"

Cressida Dick, de hoofdcommissaris van de Met, zegt intussen dat ze niet van plan is om op te stappen. Enkele politici hadden daar gisteren om gevraagd. Ook zij wil een sereen onderzoek naar wat er zaterdag gebeurd is en verdedigt de manier waarop het politiekorps omgegan is met een grote groep mensen.

"Ik had niet gewild dat een herdenking ter nagedachtenis van Sarah zo zou eindigen", zegt ze in een boodschap op Twitter. "Ik, als vrouw, begrijp de verhalen, ik begrijp waarom zoveel mensen wilden komen en hun eer betuigen. Als het wettig was, was ik daar geweest, dan was ik ook naar de herdenking gekomen." Ze beklemtoont ook dat het grootste deel van de dag mensen naar de plaats van de herdenking zijn gekomen en de maatregelen hebben gevolgd. "Helaas hadden we later een hele groep mensen bij elkaar, met toespraken. Voor zover als ik kan zien, dacht mijn team terecht dat dit een aanzienlijk risico betekende voor alle aanwezigen."

"De agenten moeten echt moeilijke beslissingen nemen en ik denk niet dat iemand achterover moet leunen in zijn zetel en zeggen, "wel, dat was slecht aangepakt" of "ik zou dat anders gedaan hebben", zonder echt te begrijpen wat in de hoofden van de agenten meespeelde", zegt ze aan BBC. De moord op Everard maakt haar nog meer vastberaden om de Metropolitan Police te leiden.

(artikel gaat voort onder de tweet)

Met: "We wilden niet in deze positie belanden"

Gisteren al had de Met een verklaring verspreid over de manier waarop de agenten zaterdag reageerden. "Honderden mensen stonden dicht bij elkaar, met een reëel risico op coronabesmettingen. De politie moet de veiligheid van mensen vrijwaren, dat is het enige verantwoordelijke om te doen. Mensen die bij elkaar stonden, werden meermaals en gedurende een langere tijd door de politie aangesproken."

"De meesten zijn snel vertrokken. Helaas begon enkelingen de politie toe te roepen, te duwen en dingen te gooien. We begrijpen dat het optreden van onze agenten in vraag gesteld wordt. We wilden echt niet in de positie staan waar ingrijpen nodig was, maar we werden daarin geplaatst vanwege de dwingende nood om de veiligheid van mensen te beschermen."

Meest gelezen