CDU van Duits bondskanselier Merkel haalt slechtste resultaat ooit in twee deelstaatverkiezingen

De CDU van Duits bondskanselier Angela Merkel krijgt klappen bij de deelstaatverkiezingen in Baden-Württemberg en Rijnland-Palts. De christendemocraten verliezen volgens voorlopige resultaten meerdere procentpunten en halen zo'n kwart van de stemmen: het slechtste resultaat ooit in de twee deelstaten die ooit conservatieve bolwerken waren. Vooral de Groenen scoren goed. CDU'ers maken zich grote zorgen: over een half jaar zijn er in Duitsland verkiezingen waarbij wordt bepaald wie de nieuwe bondskanselier wordt.

Het zijn pijnlijke cijfers voor de CDU: in Baden-Württemberg haalt de partij volgens onvolledige, maar officiële resultaten zo'n 24 procent - een verlies van 3 procent -, in Rijnland-Palts 27,7 - een verlies van goed 4 procent. De twee deelstaten in het zuidwesten van Duitsland zijn traditionele steunpilaren van de conservatieve CDU, maar de voorsprong van de Groenen in Baden-Württemberg (32,6) en de sociaaldemocraten van de SPD in Rijnland-Palts (35,7) wordt alsmaar groter.

De resultaten in beide deelstaten maken de weg vrij voor een coalitie tussen de Groenen, de sociaaldemocraten van de SPD en de liberalen van de FDP.

Afstraffing coronabeleid

Een grote ontnuchtering dus voor de regeringspartij die lijkt afgestraft te worden voor het nationale coronabeleid. "In het begin van de coronacrisis werd de CDU bejubeld om zijn coronabeleid, "zegt correspondente Judith van de Hulsbeek in De Ochtend op Radio 1, "maar dat beeld is helemaal gekanteld. Mensen zijn heel erg ontevreden over de langzame vaccinatiecampagne, maar ook over blunderende CDU-ministers. Minister van Gezondheidszorg Spahn en minister van Economische Zaken Altmaier krijgen heel veel kritiek over hoe ze het aanpakken."

Het vertrouwen van veel kiezers was dus al geschonden, maar daarbovenop komt nog een groot corruptieschandaal. "Parlementsleden hebben zichzelf verrijkt door te bemiddelen met de aankoop van mondkapjes en daar heel veel geld mee verdiend," legt van de Hulsbeek uit. "Dat heeft de partij echt in een heel penibele situatie gebracht."

(Lees voort onder de afbeelding.)

Een jonge vrouw in traditionele Zwarte Woud-klederdracht brengt haar stem uit bij de deelstaatverkiezingen in Guttach, in Baden-Württemberg.
(c) Copyright 2021, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Opvolger Merkel

Over een half jaar, in september, kiezen de Duitsers ook een nieuwe bondskanselier. Na 16 jaar stopt Angela Merkel als leider van het land. De CDU begint zich dan ook grote zorgen te maken, nu Merkel niet meer op de kieslijst staat.

"Het leek misschien wel een gespreid bedje dat de CDU weer de grootste partij zou worden," zegt Judith van de Hulsbeek ."In de peilingen staan ze nog steeds op één, maar het kruipt wel allemaal dichter op elkaar. En dan worden andere opties ook mogelijk. Je zag de landelijke SPD gisteren ook al heel blij wijzen op die andere optie van een coalitie van de Groenen, de SPD en de liberalen van de FDP, zoals in Rijnland-Palts nu aan de macht is. Als dat steeds meer op de radar komt, zou dat zelfs in het conservatieve Duitsland een optie kunnen worden."

Beluister hier het gesprek met  correspondente Judith van de Hulsbeek in De Ochtend en lees daaronder voort.

(c) Copyright 2021, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Ook AfD verliest

Ook de extreemrechtse anti-migratiepartij Alternative für Deutschland verliest veel stemmen. In Baden-Württemberg gaat de partij meer dan 5 procent achteruit en strandt ze voorlopig op 9,7 procent van de stemmen. In Rijnland-Palts haalt AfD 8,3 procent: een verlies van meer dan 4 procent.

Veel kiezers van AfD besloten dit jaar om thuis te blijven en niet te gaan stemmen.

Meest gelezen