Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Chinese hoofdstad Peking kleurt oranje door zandstorm en kreunt onder luchtvervuiling

Een groot deel van het noorden van China is getroffen door een erg zware zandstorm. Ook in de hoofdstad Peking is het zicht beperkt en op de luchthavens zijn meer dan 400 vluchten geschrapt. Zandstormen zijn niet uitzonderlijk, maar het zou nu wel gaan om de zwaarste in meer dan tien jaar. Bovendien gaat die gepaard met een enorme luchtvervuiling. 

De zandstorm komt uit de Gobi-woestijn ten noordwesten van Peking en is over de provincie Binnen-Mongolië naar het gebied rond Peking geraasd. Net zoals een groot deel van het noorden van China is Peking nu gehuld in een oranje waas die het zicht beperkt tot enkele tientallen meter. Het verkeer wordt ernstig belemmerd en op de twee luchthavens van de hoofdstad zijn meer dan 400 vluchten geschrapt. Op veel plaatsen zijn scholen en bedrijven gesloten.

Bekijk hieronder beelden van de zandstorm en lees voort onder de video: 

Videospeler inladen...

Het gaat om de zwaarste zandstorm in meer dan tien jaar en zeker ook de grootste in oppervlakte

Mededeling van het Nationale Meteorologische Centrum in Peking

Het gaat echter om een veel groter gebied dan Peking. In totaal zouden 12 provincies getroffen zijn: van Xinjiang in het noordwesten over Binnen-Mongolië tot Heilongjiang (in Mandsjoerije) in het noordoosten van China. Ook de belangrijke havenstad Tianjin en ten oosten van Peking heeft te lijden onder het zand.

Ook het noordelijke buurland Mongolië is getroffen. Daar zouden zes doden gevallen zijn en worden er meer dan 340 mensen vermist. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

"Groene muur" rond Peking is doorbroken

Dit soort zandstormen komen wel vaker voor in de lente, maar deze is nu wel bijzonder hevig en teistert een wel erg groot gebied in China. De stormen ontstaan meestal in de Gobi, een van de grootste woestijnen ter wereld ten noordwesten van Peking. Ze blazen enorme stofwolken naar de meer bevolkte oostelijke regio's van China en dat over enorme afstanden. (Lees verder onder de foto).

Een beeld uit de Gobi-woestijn langs de oude Zijderoute naar Centraal-Azië.
AP2006

De voorbije decennia heeft de miljoenenstad Peking vaak te lijden gehad onder die zandstormen. Die gaan ook gepaard met de toch al enorme luchtvervuiling in de grote steden zoals Peking en Tianjin. Ook nu weer zou het peil aan fijn stof in lucht in Peking veel hoger liggen dan toegelaten normen. Voor kleine stofdeeltjes die in de longen kunnen doordringen, zou het niveau veel hoger liggend dan de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie. Bovendien rukte de woestijn steeds verder op tot in de buurt van Peking.

Nochtans heeft de regering de voorbije tien jaar erg veel moeite gedaan om die gevolgen terug te dringen. Zo zijn vervuilende fabrieken in en rond de hoofdstad gesloten en naar elders overgebracht. Ook is de ontbossing teruggedraaid door het aanplanten van een "groene muur" die de hoofdstad en andere dichtbevolkte regio's moet beschermen tegen het oprukkende zand. Dat heeft gewerkt: het voorbije decennium is de luchtvervuiling in Peking onder controle gekomen en bleven de zandstormen beperkt. Deze heeft blijkbaar de "groene muur" doorbroken.

Kaart met de Gobi-woestijn en gele cirkels met zandstormen.

Meest gelezen