Dendermondse bedrijven op industrieterrein willen samen energie opwekken

Op het industrieterrein Hoogveld in Dendermonde gaat ruim de helft van de bedrijven samen investeren om zelf electriciteit op te wekken. Ze investeren 58 miljoen in zonnepanelen, windmolens en installaties voor warmtekrachtkoppeling.

Het overgrote deel van de bedrijven op het industrieterrein Hoogveld in Dendermonde investeert samen 58 miljoen in installaties om eigen energie op te wekken. Ze gaan windmolens bouwen, zonnepanelen installeren en ze gaan installaties voor warmtekrachtkoppeling aankopen. De energie die dat oplevert zullen ze ook verstandiger gebruiken, zegt Bert Leeman, medeoprichter van het Lovitas-project. "We willen het aandeel van hernieuwbare energie verhogen en energie  met elkaar delen."

Niet alles tegelijk in het stopcontact

Leeman legt uit hoe dat praktisch kan. Het elektriciteitsverbruik gebeurt bij veel bedrijven nu op hetzelfde moment. Met dit project wordt bekeken hoe dat anders kan. Leeman geeft een voorbeeld: "Nu worden de heftrucks overal tegelijk na de shift in het stopcontact gestoken om op te laden. Dat wordt herbekeken of dat op andere momenten kan." Dat zou bijvoorbeeld in fasen kunnen gebeuren waarbij bedrijven kijken naar wat ze kunnen doen op momenten dat er veel energie voorradig is en wat ze kunnen stopzetten als er weinig energie is.

kasto80

Meest gelezen