Een gewonde man wordt door medestanders naar een ziekenhuis gebracht in Yangon.

Dodelijkste protestdag sinds staatsgreep in Myanmar: betogers koelen hun woede op Chinese fabrieken

Gisteren zouden er meer dan 50 doden zijn gevallen bij protest in Myanmar (Birma). Het zou gaan om de dodelijkste protestdag sinds de militaire staatsgreep van 1 februari. Opvallend is dat op tal van plaatsen fabrieken van Chinese investeerders worden aangevallen en in brand gestoken. De betogers zijn woedend omdat China de militaire junta lijkt te steunen.

De zwaarste tol was er in de buurt van de grootstad Yangon (de vroegere hoofdstad Rangoon). Daar zouden volgens artsen zeker 37 betogers zijn doodgeschoten door de oproerpolitie en door militairen. Elders zouden nog eens 16 mensen gedood zijn, net als een politieman. Ook vanochtend zijn er opnieuw zeker vijf mensen doodgeschoten. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Een groot deel van de rellen speelden zich af in enkele industriezones rond Yangon. Daar werden Chinese bedrijven aangevallen. Het gaat om bedrijven van investeerders uit de Volksrepubliek China, dus niet van de lokale Chinese minderheid. De betogers zouden die bedrijven viseren omdat China de coupplegers steunt. Het regime in Peking heeft al heel lang goede banden met de legertop in Myanmar en steunde voluit het vorige militaire regime en houdt nu ook de huidige junta de hand boven het hoofd door het afweren van internationale sancties.

De Chinese regering moet de steun aan de junta stoppen als ze haar bedrijven wil beschermen

Protestleider Thinzar Shunlei Yi

China heeft meteen gereageerd. Volgens Peking zijn niet minder dan 22 bedrijven in Myanmar aangevallen en daarbij zouden twee Chinese burgers gewond zijn geraakt. China eist dat de junta in Myanmar Chinese bedrijven beter beschermt. De militaire junta heeft meteen de krijgswet afgekondigd in zeker zes districten in en rond Yangon.

Er zouden ook enkele Taiwanese fabrieken zijn aangevallen. De regering van Taiwan roept haar investeerders in Myanmar dan ook op om de vlag uit te hangen en in opschriften duidelijk te maken dat het gaat om bedrijven uit Taiwan en niet uit communistisch China. Dat moet die fabrieken behoeden voor de volkswoede. (Lees verder onder de foto).

Proces tegen Aung San Suu Kyi uitgesteld

Vandaag moest de afgezette regeringsleider en Nobelprijswinnares voor de Vrede Aung San Suu Kyi opnieuw voor de rechter verschijnen, zij het dan digitaal. Die zitting is echter tot later deze maand uitgesteld.

Wie is Aung San Suu Kyi? Deze video legt het je uit in één minuut.

Videospeler inladen...

Het militaire regime zou nieuwe aanklachten tegen Aung San Suu Kyi willen formuleren om haar te laten veroordelen. Eerdere juridische aanklachten gingen over het "illegaal" bezit van communicatiemateriaal zoals walkie-talkies, het overtreden van de coronamaatregelen en het aanzetten tot publieke onrust. 

Naast Aung San Suu Kyi zijn ook de leden van haar regering opgesloten. Het is niet duidelijk waar die mensen worden vastgehouden. Los daarvan zouden zeker 2.000 deelnemers van het volksprotest tegen de staatsgreep gevangen gezet zijn. 

Ook vannacht ging het protest voort: deze mensen houden een vreedzame wake in de straten van Yangon.

Meest gelezen