Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Vrouwen boven op de Grammy's: records voor Beyoncé en Taylor Swift, en prijs voor lied over politiegeweld

Bij de uitreiking van de 63e Grammy's, de belangrijkste Amerikaanse muziekprijzen, zijn de vier prijzen in de hoofdcategorieën allemaal gewonnen door vrouwelijke soloartiesten. Beyoncé is met vier Grammy's de grote winnares van de avond. Ze heeft nu in haar hele carrière maar liefst 28 Grammy's gewonnen: geen enkele vrouwelijke artiest deed het ooit beter. En Taylor Swift, die voor de derde keer de Grammy voor beste plaat heeft gewonnen, vestigt daarmee ook een record.

Niets is hetzelfde in coronatijden, ook de 63e Grammy Awards niet. De muziekprijzen zijn uitgereikt in Los Angeles onder leiding van comedian en talkshowhost Trevor Noah. De show duurde bijna vier uur en werd opgeleukt met optredens, deels live en deels vooraf opgenomen. Geen publiek in de halfopen tent, wel artiesten opgedeeld in bubbels en met een bijpassend mondmasker bij hun glamoureuze outfit. De bekende trofeeën (miniplatenspelers, red.) werden niet rechtstreeks overhandigd: de Grammy werd telkens klaargezet bij de microfoon waar de winnaar in kwestie een dankwoord zou uitspreken. En dat waren opvallend veel vrouwelijke artiesten dit jaar.

Superster Beyoncé (39) was 9 keer genomineerd en ging met 4 prijzen naar huis: "beste muziekvideo" voor de clip van "Brown Skin Girl", "beste rapnummer" en "beste rapuitvoering", allebei voor "Savage". Daar bovenop kwam nog eens de prijs voor "beste R&B-uitvoering" voor het nummer "Black Parade". Daarmee kroont Queen B zich tot de koningin van de Grammy's, met maar liefst 28 prijzen in haar hele carrière. Geen enkele vrouw én geen enkele soloartiest (man of vrouw) deed ooit beter.  

Beyoncé, gekleed in een korte, zwarte lederen jurk met lange handschoenen, reageert in haar dankwoord emotioneel op dat kersverse Grammyrecord. "Ik voel me zo onwaarschijnlijk vereerd, en ik ben hierdoor enorm overvallen", zegt ze. 

"Als artiest is het mijn job om de tijdsgeest te weerspiegelen in mijn werk. En het zijn moeilijke tijden. Daarom wou ik alle prachtige zwarte vrouwen en mannen een duwtje in de rug geven, en hen vieren. Ik werk al sinds mijn 9e aan muziek, ik kan niet geloven dat dit me nu overkomt. Wat een magische avond." Beyonce bedankte ook haar gezin. Dochter Blue Ivy (amper 9) viel trouwens ook in de prijzen, in de categorie "beste muziekvideo", samen met haar moeder. De appel valt niet ver van de boom.

Als artiest is het mijn job om de tijdsgeest te weerspiegelen in mijn werk. En het zijn moeilijke tijden.

Beyoncé

Bekijk hier het dankwoord van Beyoncé (en lees voort onder de video):

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Ook voor Taylor Swift (foto) is het een memorabele avond geworden. Voor haar album "Folklore", waarmee ze een nieuwe muzikale richting is ingeslagen, wint ze de Grammy voor "Beste album". Swift is de eerste vrouw ooit die deze Grammy al voor de derde keer kan winnen: in 2010 won ze die felbegeerde Grammy al voor "Fearless", en in 2016 voor "1989". De prijs voor "beste plaat van een popartiest" gaat naar Dua Lipa, die "slechts" 1 van haar 6 nominaties verzilvert. Haar Grammy bekroont specifiek de beste zangeres, terwijl de algemene Grammy voor beste plaat over de gehele productie gaat en om die reden iets prestigieuzer is.

Bekijk hier het dankwoord van Taylor Swift (en lees voort onder de video):

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

De Grammy voor "Nummer van het jaar" gaat opvallend naar de Amerikaanse R&B-zangeres H.E.R. voor haar protestlied "I can't breathe". H.E.R. roept in het nummer op om een einde te maken aan discriminatie en politiegeweld, met een opvallende videoclip, vol beeldmateriaal van protestmarsen van de "Black lives matter"-beweging. "Ik had me nooit kunnen voorstellen dat mijn persoonlijke pijn en mijn angst bij deze gebeurtenissen zo'n impact konden hebben", aldus H.E.R. in haar dankwoord.

Bekijk hier de videoclip van "I can't breathe", de protestsong die de Grammy voor "nummer van het jaar" won (en lees voort onder de video):

Billie Eilish, nog altijd maar 19 jaar en de grote winnares van vorig jaar, gaat ook dit jaar niet met lege handen naar huis. Ze wint de Grammy voor "beste nummer op een plaat", voor het tweede jaar op rij trouwens, voor haar lied "Everything I Wanted". Ze nam de prijs die werd uitgereikt door voormalig Beatle Ringo Starr in ontvangst samen met haar broer Finneas, met wie ze haar muziek maakt. Ook voor haar Bondnummer "No time to die" wint ze de Grammy voor "beste nummer voor visuele media". 

De Grammy voor "beste nummer op een plaat" ("Record of the year", red.) gaat naar de artiest die een nummer brengt, terwijl de prijs voor "nummer van het jaar" ("Song of the year", red.) voor het hele team is dat een bepaald lied heeft geschreven.

Bekijk hier het dankwoord van Billie Eilish (en lees voort onder de video):

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Een Grammy waar ook met aandacht naar wordt gekeken, is die van "beste nieuwkomer". Die eer is voor de Texaanse rapster Megan Thee Stallion (25), wier debuutplaat uitgebreid werd bejubeld. Het was van 1999 met Lauryn Hill geleden dat de prijs naar een vrouwelijke rapster ging. Het grote publiek kent Megan Thee Stallion vooral door het expliciete nummer"WAP", met haar goede vriendin Cardi B. Een nummer dat ze tijdens de Grammy's live hebben gebracht, in een reuzengroot bed als decor.

Megan Thee Stallion gaat met drie Grammy's naar huis, waarvan ze er twee deelt met Beyoncé (beste rapnummer en beste rapuitvoering, red.). En als het van Billie Eilish had afgehangen, dan was ook de prijs voor "opname van het jaar", die Eilish zelf mee naar huis nam, naar Thee Stallion gegaan. 

2021 Recording Academy

Protest (van mannelijke artiesten)

In aanloop naar de Grammy's zijn de muziekprijzen onder vuur genomen door enkele mannelijke artiesten. Justin Bieber kwam niet opdagen. Zijn plaat "Changes" was wel genomineerd, maar volgens de zanger zelf in de verkeerde categorie (pop ipv R&B, red.) Ook twee andere Canadezen, The Weeknd en Drake, stuurden hun kat. Ze vinden de organisatie van de Grammy's corrupt en waren het absoluut niet eens met de nominaties. 

Drake was nochtans drie keer genomineerd, maar The Weeknd haalde geen enkele nominatie binnen. Nochtans was 2020 voor hem een topjaar, met succesplaat "After hours", met daarop megahit "Blinding lights". Tijdens de laatste Super Bowl speelde The Weeknd het concert tijdens de pauze, de prestigieuze "Half time show". The Weeknd was ook gevraagd om op te treden bij de Grammy's, maar dat zag hij zonder nominaties niet zitten. 

Wél aanwezig, in een opvallend ruitjespak en met paarse boa: Harry Styles, die de Grammy voor "beste solo popoptreden" in ontvangst mocht nemen voor "Watermelon sugar".

2021 Recording Academy

Uitgebreid eerbetoon aan overleden artiesten

Tijdens een awardshow als de Grammy's is er altijd aandacht voor artiesten en mensen uit de muziekwereld die het voorbije jaar overleden zijn. Deze editie werd dat een lange "in memoriam", door de coronacrisis die ook heel wat artiesten getroffen heeft. Bijna 1.000 overlijdens vielen er te betreuren in de muziekwereld alleen.

Passages om te onthouden: het eerbetoon van Lionel Richie aan Kenny Rogers. Bruno Mars en Anderson Paak die samen een nummer van Little Richard brachten. En de ultieme klassieker "You'll never walk alone", de gelegenheid gezongen door Brittany Howards (voormalig zangeres van Alabama Shakes), met Chris Martin van Coldplay op piano.

2021 Recording Academy

In totaal zijn er 83 Grammy's uitgereikt. Een volledig overzicht van alle winnaars vind je hier.

Meest gelezen