Google Maps

Enige bankautomaat in Wijgmaal verdwijnt: "Senioren verliezen laatste stukje sociaal contact"

In Wijgmaal, deelgemeente van Leuven, verdwijnt de laatste bankautomaat. Dat is een ramp voor de vele senioren die er wonen, onder andere in het woonzorgcentrum in het dorp. ZIj moeten nu naar Rotselaar of Herent. Maar dat is veel te ver, zegt voorzitter van de lokale CD&V-afdeling Diane Caes. "Bovendien verliezen ze hiermee het laatste stukje sociaal contact". 

Afgelopen zomer verdween al een bankautomaat van BNP Parisbas Fortis. Nu vertrekt ook de laatste bankautomaat van Belfius. Vooral voor de senioren van Wijgmaal is dat een groot probleem. Want zij moeten nu naar Rotselaar of Herent om cash geld af te halen. Maar dat is niet het enige probleem, zegt voorzitter van CD&V-Wijgmaal Diane Caes. "Eenzaamheid is een groot probleem bij ouderen. Met de bankautomaat hebben ze nog een doel om naar buiten te gaan. Ze komen bekenden tegen, en kunnen een praatje slaan. Dat verdwijnt als de bankautomaat sluit. Onlangs kwam ik hier een verpleegster tegen die geld moest afhalen voor een patiënt die slecht te been is. Zij moet nu naar Rotselaar of Herent gaan. Maar daar heeft ze in haar drukke shift geen tijd voor. Het is echt een probleem." 

Ik pleit voor een dagopleiding voor de kwieke tachtigers, zodat ze toch mee zijn

Dat is niet het enige probleem. Ook de digitalisering is een groot struikelblok. "Ik ben zelf 65 en ben nog mee met alles. Maar mensen in de tachtig kunnen vaak niet werken met een bankapp op een tablet of gsm. Daarom pleit ik om een dag uit te trekken om hen bij te scholen. Zodat de kwieke tachtigers toch mee kunnen." 

Caes heeft haar collega schepen Carl Devlies (CD&V) op de hoogte gesteld van het probleem. Ook hij ijvert voor het behoud van bankautomaten in deelgemeenten en zal praten met Belfius. 

Meest gelezen