IPA/ABACA

LIVEBLOG - België blijft AstraZeneca-vaccin gebruiken, Vandenbroucke: "In deze fase pauzeren, is onverantwoord"

België blijft het coronavaccin van AstraZeneca gebruiken in de vaccinatiecampagne. Dat zegt minister van volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A). Eerder vandaag beslisten Frankrijk, Italië, Duitsland en Spanje om het tijdelijk niet meer toe te dienen. Het Europees Geneesmiddelenagentschap komt donderdag met een nieuw advies. Volg alle coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Minister Vandenbroucke over voortzetting vaccinatie AstraZeneca: "Stoppen met vaccineren zou pas onverantwoord zijn"

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) zou het onverantwoord vinden om nu te stoppen met vaccineren. Dat zegt hij nadat verschillende landen tijdelijk gestopt zijn met het gebruik van het vaccin van AstraZeneca.

Onder meer Nederland, Duitsland en Frankrijk doen dat omdat er gevallen zijn opgedoken van bloedklonters bij een klein aantal mensen die werden gevaccineerd met AstraZeneca. "Die gevallen moeten worden onderzocht", reageert Vandenbroucke. "Maar nu de vaccinatie pauzeren, zou pas onverantwoord zijn."

Zal de vaccinatiebereidheid nu geen deuk krijgen? "We stellen vandaag vast dat mensen in groten getale naar de vaccinatiecentra komen, omdat ze zich willen beschermen en ze hebben gelijk. Wij zeggen dus: laat je vaccineren."

Bekijk hier het interview met minister Vandenbroucke in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Lees meer in dit artikel:

Ook Frankrijk, Italië, Spanje en Duitsland stoppen tijdelijk met vaccinaties met AstraZeneca, EMA geeft donderdag advies

Ook Frankrijk stopt tijdelijk met het toedienen van vaccinaties van AstraZeneca. Dat zegt president Emmanuel Macron. De pauze duurt tot het Europees Geneesmiddelenagentschap een nieuw advies over het vaccin heeft gegeven, een advies dat er donderdag pas zal zijn. Ook Spanje, Italië en Duitsland stoppen tijdelijk met AstraZeneca. 

Ons land blijft het vaccin wél gebruiken. "De voordelen wegen op tegen de theoretische nadelen", zei vaccinoloog Pierre Van Damme daarover. Het Europees Geneesmiddelenagentschap komt donderdag met een nieuw advies over het vaccin, maar benadrukt nu al dat de nadelen niet tegen de voordelen opwegen.

Wat weten we op dit moment over het AstraZeneca-vaccin? Ontdek het in dit artikel:

Nu AstraZeneca in veel landen "op pauze" staat: "Wie al twijfelde aan vaccins, zal dat nu nog harder doen"

Nu verschillende landen in Europa het coronavaccin van AstraZeneca tijdelijk en uit voorzorg niet meer toedienen, staat het vaccin meer dan ooit in een slecht daglicht. Volgens hoogleraar gezondheidspsychologie Stephan Van den Broucke zullen mensen die al aan het nut en de veiligheid van vaccins twijfelden dat nu nog meer doen. Hij betreurt ook dat de landen de beslissing zo snel hebben genomen.

Lees meer in dit artikel:

Ook Luxemburg en Slovenië stoppen tijdelijk met AstraZeneca

In navolging van een reeks andere landen heeft ook Luxemburg besloten uit voorzorg tijdelijk te stoppen met AstraZeneca-vaccinaties. Het groothertogdom wacht nu op de resultaten van onderzoek door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) naar een aantal problemen die zijn opgetreden bij mensen die zijn gevaccineerd met het AstraZeneca-vaccin, zoals trombose.

De autoriteiten wijzen wel op het actuele standpunt van de EMA "dat de voordelen van het AstraZeneca-coronavaccin bij het voorkomen van COVID-19 groter zijn dan de risico's van bijwerkingen". Donderdag zit het EMA opnieuw rond de tafel over het vaccin.

Ook Slovenië kan worden toegevoegd aan het lijstje met landen dat uit voorzorg tijdelijk stopt met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin. Het land wil daarmee de "hoogst mogelijke veiligheid" van de burgers garanderen, aldus minister van Volksgezondheid Janez Poklukar.

"Er is geen medische expertise die deze stop rechtvaardigt, maar het is een preventieve maatregel in afwachting van een advies van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA)", klinkt het verder.

Scholieren mogen opnieuw naar het theater

Een theatervoorstelling bijwonen kan nog altijd niet, behalve, sinds vandaag, voor klassen. Zij mogen opnieuw uitstappen maken binnen hun eigen klasgroep. Jeugdtheater Het Paleis in Antwerpen liet de kans niet onbenut en heeft meteen de deuren weer geopend.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Vaccinoloog Pierre Van Damme: "We blijven vaccineren met AstraZeneca"

De vaccinatiecampagne in ons land gaat door zoals gepland, dus mét het AstraZeneca-vaccin. Dat zei vaccinoloog Pierre Van Damme in "De wereld vandaag" op Radio 1. "De voordelen wegen op tegen de theoretische nadelen", zegt Van Damme, die ook deel uitmaakt van de taskforce vaccinatie in ons land.

Er zijn heel wat twijfels gerezen rond het AstraZeneca-vaccin, nadat er in een paar landen gevallen van bloedklonters werden gerapporteerd. Verschillende Europese landen hebben de vaccinatie met AstraZeneca daarom stopgezet, ook al is er nog geen oorzakelijk verband gelegd.

De Hoge Gezondheidsraad blijft bij een positief advies over AstraZeneca en de ministers van Volksgezondheid van ons land nemen dat over, zei Van Damme nog. "Het zou nu onverantwoord zijn om onze vaccinatiecampagne te pauzeren, gezien de cijfers nu."

Agentschap Zorg en Gezondheid: "Geen bewijs voor problemen met AstraZeneca"

Dat heel wat Europese landen de inentingen met het vaccin van AstraZeneca stopzetten, zal geen goed doen aan de vaccinatiebereidheid bij ons. Dat erkent Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid, maandag. Hij heeft nog geen signalen gekregen dat mensen hun vaccinatieafspraak annuleren of niet komen opdagen en benadrukt dat daar geen enkele reden toe is.

Verschillende Europese landen, waaronder Nederland, zijn gestopt met het toedienen van het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut in afwachting van een nieuw advies van het Europees geneesmiddelenbureau (EMA). Dat komt donderdag opnieuw bijeen om zich over het AstraZeneca-vaccin te buigen. De bal ging aan het rollen toen er in Oostenrijk en later ook in Denemarken gevallen opdoken van mensen die bloedklonters kregen nadat ze een spuitje met AstraZeneca hadden gekregen.

In de tussentijd herhaalt het EMA dat de voordelen van het AstraZeneca-vaccin nog altijd opwegen tegen de potentiële bijwerkingen. Ook Moonens wijst er nog eens op dat er geen bewijzen zijn dat het middel ernstige bijwerkingen zou veroorzaken.

Vorige week waren er al berichten over eventuele problemen met AstraZeneca in Denemarken, maar de impact op de vaccinatiebereidheid in ons land bleef beperkt. Uit een steekproef die het Agentschap liet uitvoeren bij enkele vaccinatiecentra in Limburg bleek dat er een uitval was van ongeveer 1 à 2 procent.

  

Indonesië stelt grote vaccinatiecampagne met AstraZeneca uit wegens twijfels

Indonesië gaat de geplande inenting met het vaccin van AstraZeneca/Oxford uitstellen. De overheid in Jakarta wil met de vaccinatie wachten tot er een advies is van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over de veiligheid van het vaccin. Een tiental landen, onder meer ook Nederland, Denemarken, Oostenrijk en Thailand, hebben de vaccinatie met AstraZeneca opgeschort nadat een aantal mogelijke bijwerkingen en zelfs enkele overlijdens waren vastgesteld bij gevaccineerde mensen. Het is echter nog niet duidelijk of dat het gevolg was van de toediening van het vaccin. Andere landen zoals België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk behouden wel hun vertrouwen in dat vaccin.

De Indonesische regering heeft onlangs 1,1 miljoen vaccins van AstraZeneca gekregen en verwacht er nog eens 10 miljoen volgende maand. Eerder was het land begonnen met het gebruik van het coronavaccin van het Chinese bedrijf Sinovac. Er is een bestelling van meer dan 100 miljoen doses van Chinese vaccins en een deel van die vaccins zouden overigens in Indonesië zelf geproduceerd worden. Indonesië is na China, India en de Verenigde Staten het meest bevolkte land ter wereld en heeft een erg ambitieus vaccinatieprogramma opgestart. Zo moeten de volgende twaalf maanden 181 van de 270 miljoen inwoners een vaccin krijgen. AstraZeneca is daarbij naast de Chinese producenten een van de belangrijkste leveranciers omdat die vaccins niet zo koud bewaard moeten worden en goedkoper zijn dan die van Amerikaanse bedrijven zoals Pfizer en Moderna. 

In Zuidoost-Azië is Indonesië het zwaarst getroffen land in de coronacrisis. Officieel zijn er 1,4 miljoen mensen besmet en zijn er 39.000 overleden, maar de werkelijke cijfers zouden veel hoger liggen. Een groot deel van de bevolking is arm en de gezondheidszorg is er erg karig uitgebouwd.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Geneesmiddelen tegen reuma blijken niet te werken bij coronapatiënten

Uit een nieuwe Belgische studie blijkt dat drie verschillende geneesmiddelen tegen reuma geen impact hebben bij COVID-patiënten in onze ziekenhuizen. Daar werd nochtans op gehoopt, nadat enkele eerdere studies wél in die richting wezen. 

Maar het verdict van de nieuwe studie is duidelijk: "In tegenstelling tot wat uit eerdere studies naar voren kwam, is er in België geen effect op de genezing, de duur van de ziekenhuisopnames of de overlevingskans. Het is dan ook de vraag of de richtlijn voor het toedienen van middelen tegen reuma aan coronapatiënten niet moet worden herbekeken, vertelt de coördinator van de studie Bart Lambrecht aan VRT NWS. 

Lees het volledige artikel hier:

Konden we het zien aankomen? En was het allemaal echt zo erg? 5 conclusies, 1 jaar na de lockdown

Wetenschapsjournalist Koen Wauters zag het voorbije jaar zijn speelveld flink kleiner worden: geen nieuws over deeltjesfysica in het CERN in 2020, geen interessant onderzoek naar pakweg darmbacteriën of Alzheimer, geen reportages over een dodelijke schimmel bij de vuursalamander. Hij houdt zich al een jaar enkel met corona bezig, boeiend en ook vermoeiend. Zeker toen hij zelf corona kreeg. Een terugblik in vijf vragen.

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen