Ombudsman Handel kreeg opvallend méér klachten: vooral levering van producten voor huis of tuin leidde in coronajaar 2020 tot problemen

De Ombudsman voor de Handel kreeg in 2020 opvallend meer klachten over de levering van producten. Er werden bijna 2.200 dossiers behandeld, dat zijn er bijna 80 procent meer dan in 2019. En daar is één grote oorzaak voor: de coronacrisis.

De Ombudsman voor de Handel werd vorig jaar plots overstelpt met meldingen en klachten over de levering van producten. Dat is niet verwonderlijk, gezien we door de coronacrisis veel meer producten online besteld hebben. "In 2020 zijn de consumenten noodgedwongen meer digitaal gaan winkelen. Dat overrompelde de handelaars en de leveranciers", zegt Stefaan Voet, voorzitter van het Toezichtscomité van de Ombudsman voor de Handel. De Ombudsman behandelde vorig jaar uiteindelijk 2.144 dossiers. Dat zijn er 78 procent meer in 2019. Bij het overgrote deel van de klachten kon een oplossing gevonden worden.

Consumenten gingen meer digitaal winkelen en dat overrompelde de handelaars en leveranciers

Stefaan Voet, voorzitter van het Toezichtscomité van de Ombudsman voor de Handel

De meeste klachten die de Ombudsman binnenkreeg werden ingediend na een aankoop via een e-shop. De helft van die klachten betrof een leveringsprobleem. Het gaat dan vooral om leveringen die te laat aankwamen, of onvolledig waren. Soms ging het ook om een voedingsproduct dat vervangen werd zonder voorafgaande afstemming.

In 2019 kwamen er nog vooral klachten binnen over elektronica, maar dat aandeel daalde nu. De nieuwe nummer één? Producten voor huis en tuin. Het gaat om onderhoudsproducten, producten voor herstellingen in en rond de woning en meubels. Het valt niet te verwonderen: producten voor thuis- en tuinactiviteiten werden door de lockdownmaatregelen erg populair. Volgens de Ombudsman ontstond daardoor een onevenwicht tussen vraag en aanbod bij de handelaars, wat mogelijk leidde tot meer klachten.

Meest gelezen