Na jaren van verdeeldheid en burgeroorlog heeft Libië opnieuw een regering voor het hele land

In Libië heeft de nieuwe regering van premier Abdulhamid Dbeibeh de eed afgelegd. Officieel is het land dus opnieuw herenigd na een hevige burgeroorlog tussen twee elkaar bestrijdende regeringen in het oosten en het westen van het land. Er zijn echter nog veel spanningen en het is niet zeker of het vredesproces slaagt.

De nieuwe regering vervangt twee elkaar bestrijdende regeringen: de internationaal erkende regering in Tripoli in het westen en de tegenregering in de oostelijke stad Benghazi die door  generaal Khalifa Haftar wordt gesteund. De voorbije jaren streden die twee om de macht. Haftar controleerde het grootste deel van het land met de olievelden in het oosten en een groot deel van het zuiden. Hij slaagde er echter niet in om zijn vijanden uit Tripoli te verjagen.

Voor het eerst in jaren heeft Libië dus nu een regering voor het hele land met ministers uit beide kampen. Dat is het gevolg van een dialoog die er gekomen is na bemiddeling door de Verenigde Naties. Die nieuwe regering is overigens slechts een overgangskabinet. Het is de bedoeling om het land te herenigen en verkiezingen te houden. 

Maakt vrede nu een kans?

Of de vrede nu in het land is, moet nog blijken. Premier Dbeibah gaat nu naar de centraal gelegen stad Sirte. Die ligt min of meer op de vroegere frontlijn en daar is een gemeenschappelijk militair comité gevestigd met legerleiders uit beide kampen. Dat comité moet er op toezien dat de strijdende groepen het bestand respecteren. (Lees verder onder de foto).

Archieffoto van strijders van de regering van Tripoli tijdens gevechten om die stad.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Oorlogsmoeheid is er zeker na een decennium van opeenvolgende burgeroorlogen. Tien jaar geleden kwam de dictatuur van Moe'ammar al-Khaddafi ten val door een opstand vanuit het oosten en inmenging van de NAVO. Daarop gingen allerlei groepen elkaar te lijf en even leek ook de terreurgroep IS van de chaos gebruik te maken om zich te vestigen in Sirte. IS is daar wel verjaagd door de troepen van generaal Haftar. Die generaal zit niet in de regering, maar blijft wel een erg machtige figuur. 

De oorlog tussen Oost- en West-Libië is ook internationaal geworden. Egypte, Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten steunden generaal Haftar; Turkije, Qatar en andere landen stonden aan de andere kant achter de regering Tripoli. Er zijn overigens nog altijd 20.000 buitenlandse militairen en huurlingen in Libië aanwezig. Het gaat onder meer om leden van de beruchte Russische huurlingengroep "Wagner" die ook in Syrië actief zijn. Aan de andere kant heeft Turkije dan weer even beruchte huurlingen uit het noorden van Syrië naar Tripoli overgevlogen.  De Verenigde Naties hebben alle buitenlandse strijders opgeroepen om Libië te verlaten, maar het is niet duidelijk of dat ook gaat gebeuren.

Kaart met de belangrijkste olie- en gasreserves en pijpleidingen.

Meest gelezen