BELUISTER - Nederlandse premier Mark Rutte aan VRT NWS: "Alexander De Croo had mijn broer kunnen zijn"

Morgen weet de ontslagnemende Nederlandse premier Mark Rutte of hij zich mag opmaken voor een verlengd verblijf in Het Torentje, zoals het kantoor van de Nederlandse minister-president wordt genoemd. De peilingen wijzen op winst voor zijn rechts-liberale regeringspartij VVD. Maar de race is nog niet gelopen, zegt Rutte in een interview met VRT NWS. "In Nederland kan er op het laatste moment nog veel verschuiven."  

Beluister het gesprek met Mark Rutte (en lees het artikel onder de audio):

De verkiezingen voor de Tweede Kamer, het Nederlandse parlement, verlopen wegens corona anders dan normaal. Burgers kunnen stemmen per brief en de stembureaus zijn drie dagen open (maandag, dinsdag en woensdag) in plaats van één dag.

Ook de campagne is anders verlopen dan gewoonlijk. Rutte geeft toe dat het voor hem als lijsttrekker ook vroeger niet evident was om veel langs de straten te lopen, maar nu dat aspect helemáál is weggevallen, mist hij het enorm. 

Toch merkte hij de voorbije dagen dat de verkiezingen wel degelijk léven in Nederland. "Toen ik even op straat liep voor een kopje koffie in de stad, kwamen er heel veel mensen voor een selfie."

Zelfrelativering, een beetje kunnen incasseren, jezelf niet te belangrijk maken: dat helpt allemaal

De regering-Rutte III mag dan geen vlekkeloos parcours hebben gereden, de ontslagnemende premier lijkt volgens de peilingen overtuigend op weg naar een volgende -vierde- ambtstermijn. Wat is het geheim van zijn succes? 

"Zelfrelativering, een beetje kunnen incasseren, jezelf niet te belangrijk maken: dat helpt allemaal", denkt Rutte zelf. "Maar dat merk ik ook bij mijn collega’s van Open VLD", verwijst hij naar ons land. "Alexander De Croo had mijn broer kunnen zijn." Waarop premier De Croo Rutte in een reactie op Twitter bedankt en hem succes toewenst. 

"Er kan nog veel verschuiven"

Toch gaat Rutte er niet zomaar van uit dat de race al gelopen is. "In Nederland kan er op het laatste moment nog veel verschuiven", merkt hij op. "Ik en de andere partijen hebben tot nu toe allemaal nul zetels, we moeten het nog zien." 

En ook als de stemmen eenmaal geteld zijn, is de klus verre van geklaard. Het politieke landschap is erg versplinterd, de regeringsvorming zou wel eens lang kunnen duren, zoals dat trouwens ook na de vorige verkiezingen al het geval was. 

"Wat dat betreft kunnen België en Nederland elkaar een hand geven", zegt Rutte. "Het duurt altijd lang, maar een ontslagnemend kabinet -van lopende zaken, zoals jullie dat in België mooi zeggen- kan wel blijven handelen. Het is geen ramp, maar het moet ook niet te lang duren. Ik hoop wel dat door corona iedereen zich realiseert dat we snel iets moeten hebben."    

Meest gelezen