"Mank" is grote favoriet voor de Oscars met 10 nominaties, ook enkele films met Belgisch tintje genomineerd

Met 10 nominaties is de film "Mank" de grote favoriet voor de Oscars, maar veel is nog mogelijk, want maar liefst 6 films hebben zelf ook 6 nominaties binnengehaald. De jonge Antwerpse regisseur Anthony Nti kon genomineerd worden voor zijn kortfilm "Da Yie", maar is niet geselecteerd. Al zijn er ook enkele films met een Belgisch tintje die meedingen naar een felbegeerd beeldje.

Eerst even dit: helemaal onderaan vindt u de genomineerden in de belangrijkste categorieën.

Met 10 nominaties is de film "Mank" momenteel topfavoriet. Het drama van regisseur David Fincher haalde onder meer nominaties binnen voor beste film, beste regisseur, beste cinematografie, beste acteur met hoofdrolspeler Gary Oldman en Amanda Seyfried dingt mee voor een beeldje als beste vrouwelijke bijrol. De film is ook nog in een hele reeks technische categorieën genomineerd.

Maar volgens filmkenner Lieven Trio wil het aantal nominaties niet altijd veel zeggen. "Bij de Golden Globes was "Mank" ook de numerieke favoriet, daar had hij zes nominaties, maar hij heeft daar uiteindelijk geen enkele van kunnen verzilveren. Het zou mij ook niet echt verbazen als “Mank” uiteindelijk met lege handen of met enkele kleine prijzen zou achterblijven", vertelt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Mank" is een biografische film die het verhaal vertelt van scenarioschrijver en producent Herman J. Mankiewicz. Hij is vooral bekend van de filmklassieker "Citizen Kane" (1941), waarvoor hij samen met regisseur en hoofdrolspeler Orson Welles het scenario schreef. Dat werd ook bekroond met een Oscar. "Citizen Kane" was erg vernieuwend en wordt nog steeds als een van de beste films aller tijden beschouwd.

Lees voort onder de trailer van "Mank":

6 andere films met 6 nominaties

Er zijn maar liefst zes andere films die elk zes nominaties konden in de wacht slepen. Het drama "Nomadland" van Chloé Zhao met Frances McDormand in de hoofdrol is volgens filmkenner Lieven Trio de grote favoriet. "Die wordt overal beschouwd als de kanshebber voor de belangrijkste prijzen, zoals beste film en beste regie."

Lees voort onder de trailer van "Nomadland":

Ook goed voor 6 nominaties zijn het half-Belgische muziekdrama "Sound of metal" van Darius Marder met Riz Ahmed in de hoofdrol, het historische drama "The trial of the Chicago 7" met onder meer Sacha Baron Cohen en Eddie Redmayne, het drama "The father" met onder meer Anthony Hopkins en Olivia Colman, de biopic "Judas and the black messiah" van Shaka King en het drama "Minari" van Lee Isaac Chung met Steven Yeun in de hoofrol (die u misschien kent als Glenn uit "The walking dead").

Lees voort onder de trailer van "The trial of the Chicago 7":

België toch ook vertegenwoordigd

In de categorie beste internationale film zijn twee films met een Belgisch tintje in de running. De eerste is de Tunesische film "The man who sold his skin" met acteur Koen De Bouw. De film is geïnspireerd op het werk "Tim" van de Belgische kunstenaar Wim Delvoye. 

Zo’n nominatie wordt gezien als het summum en zo voelt het wel een beetje

Acteur Koen De Bouw

Beluister het gesprek met Koen De Bouw in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Belga

Het drama gaat over twee verloofden die door de Syrische burgeroorlog uit elkaar worden gerukt. Zij wordt gedwongen met een rijke man te trouwen die haar meeneemt naar Brussel. Hij wil haar achternagaan, maar ziet zich verplicht zijn huid te laten tatoeëren en gebruikt te worden als kunstvoorwerp om in Brussel te geraken.  

Acteur Koen De Bouw speelt de kunstenaar die de man tattoeëert. Hij reageert blij op de nominatie. "Beter kan het niet worden", zegt hij aan VRT NWS. "Zo’n nominatie wordt gezien als het summum en zo voelt het wel een beetje." Op de kansen van de film wil hij niet vooruitlopen: "Genomineerd zijn, is het belangrijkste."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Lees voort onder de trailer:

De film "Quo Vadis, Aida?" uit Bosnië en Herzegovina met acteur Johan Heldenberg maakt ook kans op de Oscar voor beste buitenlandse film. Die film gaat over het drama in Srebrenica waarbij meer dan 8.000 Bosnische moslimmannen en -jongens werden vermoord door Servische milities en waarbij Nederlandse blauwhelmen niet ingrepen. Heldenberg speelt een blauwhelm.

Lees voort onder de trailer:

Het zou kunnen dat tijdens de Oscaruitreiking een Belgische producer op het podium komt. Het productiehuis van de film "Sound of metal" is het Belgische Caviar, bekend van bijvoorbeeld de tv-reeks "Tabula Rasa". 

“Caviar, dat in Amerika een aantal filialen heeft, is al een aantal jaar een mooi parcours aan het rijden. Bert Hamelinck is daar producent en produceerde bijvoorbeeld de vorige film van Chloé Zhao, de regisseuse van de film “Nomadland” die nu eigenlijk de grote favoriet is", zegt Lieven Trio.

"Nu heeft Bert Hamelinck dus de film “Sound of metal” geproduceerd, die zes nominaties in de wacht heeft gesleept, waaronder beste film en beste acteur. Dus toch nog een Belg genomineerd voor de Oscars."

In het begin werd zelfs Matthias Schoenaerts overwogen voor de hoofdrol in "Sound of metal", maar uiteindelijk is die rol naar Riz Ahmed gegaan. Ahmed blijkt nu genomineerd te zijn in de categorie beste acteur, dus wie weet had Schoenaerts kunnen meedingen voor het beeldje.

Nog een vierde film met een Belgisch tintje is "Genius Loci", een korte animatiefilm waar de Belgische tekenaar Brecht Evens aan meewerkte. 

Beluister hier het gesprek met filmkenner Lieven Trio in "De wereld vandaag" op Radio 1:

AFP or licensors

Opkomst van streamingplatformen

In de lijst met genomineerden ziet Lieven Trio duidelijk de sporen van een zeer vreemd jaar: “De streamingplatformen zijn meer dan ooit vertegenwoordigd. Netflix heeft 31 nominaties, onder andere voor “Mank” en “The trial of the Chicago 7”. Maar ook Amazon, dat andere streamingplatform, heeft een aantal kandidaten in de running, zoals “Sound of metal” en de tweede Boratfilm.”

"Zelfs als je kijkt naar de belangrijkste categorie, namelijk beste film, daar zitten toch drie van de acht genomineerden die door een streamingplatform zijn verdeeld. Dat is toch vrij uniek. Doordat dit jaar bioscopen lang gesloten zijn geweest, ook in Amerika, hebben streamingplatformen toch geholpen op films de wereld in te krijgen."

Veel diversiteit

Opvallend is dat er dit jaar veel diversiteit is bij de genomineerden. Zo zijn er twee vrouwelijke regisseurs in de running als beste regisseur en zijn veel gekleurde acteurs en actrices genomineerd. “In de 93 jaar dat de categorie beste regisseur bestaat, was er tot nu toe maar vijf keer een vrouw genomineerd voor beste regisseur en er had er ook nog maar eentje één gewonnen. Dit jaar zijn er twee vrouwen genomineerd Chloé Zhao voor “Nomadland” en Emerald Fennell voor “Promising young woman”", vertelt Lieven Trio.

The Academy die de Oscars uitreikt wordt al jaren verweten "te wit" te zijn. Een aantal jaren geleden werd daarom de hashtag #OscarsSoWhite gelanceerd, die aanklaagde dat toen bijna alle genomineerden blank waren. Daar komt dit jaar een beetje verandering in. “Steven Yeun is de eerste Aziatisch-Amerikaanse acteur die kans maakt op een Oscar en Chloé Zhao is de eerste vrouwelijke regisseur van Aziatische oorsprong die kans maakt op een Oscar”, stelt Lieven Trio.

De Oscars worden dit jaar uitgereikt op 25 april. De ceremonie is met twee maanden uitgesteld door de coronapandemie. Uitzonderlijk dit jaar is dat de ceremonie op twee plekken zal worden georganiseerd. “Normaal is de ceremonie in het Dolby Theatre in Los Angeles. Maar dit jaar gaan ze het ook in het Union Station doen. Dat is een treinstation in Los Angeles. Hoe dat eruit gaat zien weten we nog niet, maar ik vermoed dat vooral de genomineerden en enkele presentatoren aanwezig zullen zijn, maar geen volgepakte zalen dus”, vertelt Lieven Trio.

Lees voort onder de aankondiging van de nominaties:

Videospeler inladen...

Dit zijn de genomineerden in de belangrijkste categorieën:

Beste film:

 • The father
 • Judas and the black Messiah
 • Mank
 • Minari
 • Nomadland
 • Promising young woman
 • Sound of metal
 • The trial of the Chicago 7

Beste regisseur:

 • Thomas Vinterberg (Another round - Drunk)
 • David Fincher (Mank)
 • Lee Isaac Chung (Minari)
 • Chloé Zhao (Nomadland)
 • Emerald Fennell (Promising young woman)

Beste acteur:

 • Riz Ahmed (Sound of metal)
 • Chadwick Boseman (Ma Rainey’s black bottom)
 • Anthony Hopkins (The father)
 • Gary Oldman (Mank)
 • Steven Yeun (Minari)

Beste actrice:

 • Viola Davis (Ma Rainey's black bottom)
 • Andra Day (The United States vs Billie Holiday)
 • Vanessa Kirby (Pieces of a woman)
 • Frances McDormand (Nomadland)
 • Carrey Mulligan (Promising young woman)

Beste acteur in een bijrol:

 • Sacha Baron Cohen (The trial of the Chicago 7)
 • Daniel Kaluuya (Judas and the black Messiah)
 • Leslie Odom Jr (One night in Miami...)
 • Paul Raci (Sound of metal)
 • Lakeith Stanfield (Judas and the black Messiah)

Beste actrice in een bijrol:

 • Maria Bakalova (Borat subsequent moviefilm)
 • Glenn Close (Hillbilly elegy)
 • Olivia Colman (The father)
 • Amanda Seyfried (Mank)
 • Youn Yuh-jung (Minari)

Meest gelezen