IPA/ABACA

Ons land blijft vaccineren met AstraZeneca, minister Vandenbroucke: "Ik betreur waterval van beslissingen"

Ons land blijft het vaccin van AstraZeneca gebruiken in de vaccinatiecampagne. De meeste Europese landen hebben het gebruik van het vaccin tijdelijk opgeschort na berichten over gevallen van bloedklonters bij sommige mensen. Er is wel nog geen enkel verband aangetoond tussen de bloedklonters en het vaccin.

Ons land is stilaan een klein eilandje in de rest van Europa. Samen met het Verenigd Koninkrijk zijn we zowat het enige West-Europese land dat het AstraZeneca-vaccin nog steeds toedient. Voor alle duidelijkheid: ons land volgt daarmee het advies van het Europees Geneesmiddelenagentschap. Morgen komen ze met een nieuw advies, maar op een persconferentie vanmiddag herhaalden ze dat er geen verband is gevonden tussen de bloedklonters en het vaccin.

Lees voort onder de kaart:

Gisteren maakten steeds meer landen bekend dat ze tijdelijk stoppen met AstraZeneca: Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Slovenië, Luxemburg en Portugal. Vandaag kwamen daar nog Letland, Cyprus en Zweden bij. Zweden is opmerkelijk, want AstraZeneca is een Zweeds-Brits bedrijf.

Eerder hadden Denemarken, Noorwegen, IJsland, Nederland en Ierland al hetzelfde beslist. Andere landen als bijvoorbeeld Oostenrijk gebruiken sommige partijen van het vaccin niet meer. In ons land was het gisteren lang wachten op nieuws.

Iets voor 19 uur gisteravond kwam dan het bericht van vaccinoloog Pierre Van Damme, die ook deel uitmaakt van de taskforce vaccinatie, dat ons land doorgaat met het gebruik van AstraZeneca. Dat besluit kwam er na overleg met de ministers van Volksgezondheid.

"De Hoge Gezondheidsraad adviseert om voort te doen met AstraZeneca en de ministers van Volksgezondheid hebben dat advies overgenomen", legt Van Damme uit. "Dat is ook in lijn met het standpunt van het Europees Geneesmiddelenagentschap. De voordelen wegen op tegen de theoretische nadelen."

Ik ben verbaasd over de beslissing van de andere landen

Vaccinoloog Pierre Van Damme

Spelen andere landen dan paniekvoetbal? "Ik ben verbaasd over de beslissing van de andere landen", reageert Van Damme. "Er is tot op vandaag geen verband aangetoond. Zij nemen een beslissing uit voorzichtigheid, maar laten we niet vergeten dat we middenin een pandemie zitten. We moeten er alles aan doen om op grote schaal te vaccineren."

"We moeten de zaak blijven onderzoeken en naar de gegevens kijken, maar we zijn nu een kwetsbare groep aan het vaccineren en zij hebben veel baat bij een inenting. Het is belangrijk dat we blijven doorgaan. Stoppen betekent mensen bescherming ontzeggen en in deze fase mogen we dat echt niet doen."

Bekijk het gesprek met vaccinoloog Pierre Van Damme in "Het Journaal" gisterenavond (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Dezelfde boodschap gaf ook minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke in "Het Journaal": "Veiligheid is uiterst belangrijk en die gevallen moeten worden onderzocht, maar nu stoppen met vaccineren, dat zou pas onverantwoord zijn." Hij benadrukt ook dat de risico's voor wie niet gevaccineerd is, veel groter zijn.

Bekijk hier het interview met minister Frank Vandenbroucke in "Het journaal" gisterenavond (en lees verder na de video):

Videospeler inladen...

In "De ochtend" op Radio 1 voegt Vandenbroucke er vanmorgen aan toe dat hij de "waterval aan beslissingen" in Europa betreurt. Hij pleit ervoor om dit Europees aan te pakken. "Als dit soort kettingreactie zich voortdurend gaat herhalen, dan zal onze Europese vaccinatiecampagne zich in de sloot rijden."

"Je kunt niet bij elke complicatie op de pauzeknop drukken", zei viroloog Steven Van Gucht gisteren in "Terzake". "De komende maanden gaan nog miljoenen mensen gevaccineerd worden. Er gaan veel mensen achteraf allerlei ziekten krijgen die ze anders ook hadden gekregen, zonder noodzakelijke link met het vaccin dus."

"Er is geen bewijs voor dat die vaccinaties de bloedklonters veroorzaken", ging Van Gucht verder. "Ik vind dat België een goede keuze heeft gemaakt, maar het is goed dat het onderzocht wordt."

Bekijk hieronder het gesprek uit "Terzake" gisteren (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Heb je nog vragen over de twijfels rond het AstraZeneca-vaccin? In dit artikel proberen we de belangrijkste vragen te beantwoorden.

"Niet goed voor vaccinatiebereidheid"

Het Agentschap Zorg en Gezondheid, dat in Vlaanderen verantwoordelijk is voor de vaccinatie, benadrukte gisteren nog dat er "geen bewijs is voor problemen met AstraZeneca". Woordvoerder Joris Moonens geeft wel toe dat het nieuws over AstraZeneca geen goed zal doen aan de vaccinatiebereidheid van de Vlamingen. 

Het is onnodig om te stoppen met de vaccinatie met AstraZeneca

Britse premier Boris Johnson

Het Verenigd Koninkrijk gebruikt AstraZeneca massaal, daar zijn al ongeveer 20 miljoen mensen ingeënt, van wie meer dan 11 miljoen met AstraZeneca. Volgens de Britse premier Boris Johnson is er geen enkele reden om te stoppen met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin.

Volgens Johnson is de Britse geneesmiddelenregulator "een van de strengste en meest ervaren" in de wereld en is het onnodig om te stoppen met de vaccinatie met AstraZeneca. "De vaccins zijn heel effectief in het verminderen van ziekenhuisopnames en overlijdens", aldus de regeringsleider. "We hebben nog steeds vertrouwen in het programma en het is geweldig om te zien dat aan zo'n snelheid wordt uitgerold in het Verenigd Koninkrijk."

Meest gelezen