Radio 2

Op twee jaar tijd dubbel zoveel meldingen over zwerfvuil en sluikstorten in Sint-Niklaas

In Sint-Niklaas is het aantal meldingen van sluikstorten en zwerfvuil op twee jaar tijd verdubbeld. De stad heeft al camera's waaronder 1 verplaatsbare camera. Die heeft ervoor gezorgd dat 1 hardnekkige sluikstorter betrapt werd. Er waren ook al sensibiliseringsacties en in het sluikstort zoekt de stad gegevens om te zien van wie het komt. Sint-Niklaas neemt nu enkele bijkomende maatregelen.

Het verhoogde aantal meldingen zal wel deels te verklaren zijn door de campagne die de stad voerde om zwerfvuil en sluikstorten te melden. De helft van het aantal meldingen vorig jaar kwam van burgers, de andere helft van politie en stadsdiensten. 

Het opruimen van al dat zwerfvuil en sluikstorten kost handenvol geld. De stad Sint-Niklaas spendeerde er vorig jaar 885.000 euro aan en afvalintercommunale Miwa nog eens 30.000 euro. In die som zitten de personeelskosten om de meldingen te ontvangen en te beantwoorden, de kost om een ploeg van twee mensen elke dag de gemelde sluikstorten te laten opruimen en de kosten voor de groenploegen en ploegen van Reine Stad die dagelijks preventief zwerfvuil opruimen. 

Lees verder onder de grafiek

Sint-Niklaas

Stad houdt inspanningen vol

Sinds vorig jaar heeft Sint-Niklaas haar inspanningen om zwerfvuil en sluikstorten te bestrijden aanzienlijk verhoogd. Diensthoofd Openbaar Domein Wim Olivié: "We geven niet op. We blijven opruimen zodat het openbaar domein er proper blijft uitzien. We willen de mensen ook sensibiliseren. Vorig jaar hebben we een uitgebreide stickercampagne gevoerd, waarbij we op de vuilnisbakken stickers hebben geplakt met boodschappen als 'Vervuiler, U wordt gespot', 'Indien U een sluikstort ziet, meld het ons' of 'Een boete: 350 euro maximaal'. En als sensibiliseren niet helpt, dan moeten we bestraffen, samen met de milieupolitie. We zetten onder meer ook sluikstortcamera's in en we doorzoeken sluikstorten op zoek naar gegevens die kunnen aangeven wie de sluikstorter is".

Als we een sluikstorter kunnen opsporen, krijgt hij een boete en draait hij ook op voor de opruimkosten

De stad gaat nog enkele kleinere, nieuwe initiatieven ontwikkelen. "We weten uit onderzoek dat een eerste vuiniszak vaak aanzet tot meer sluikstorten. Daarom willen we die eerste zak vermijden. Enerzijds door te blijven opruimen, maar ook door de omgeving van bijvoorbeeld de ondergrondse afvalcontainers als groenzone in te richten, zodat mensen meteen zien dat het geen afvalzone is en hun afval mee nemen naar huis".

Sigarettenpeuken zijn enorm probleem

Omdat sigarettenpeuken een hardnekkig zwerfvuilprobleem blijven, loopt er in Sint-Niklaas en in drie andere steden een proefproject samen met De Lijn en OVAM. Wim Olivié: "Hier loopt een proefproject aan het stationsplein waarbij we bekijken wat het effect is van het plaatsen van peukentegels en peukenvuilbakjes op de houding van rokers die anders hun peuken zouden wegsmijten. We hebben het aantal peuken geteld voordat we die tegels en vuilbakjes geplaatst hebben, we tellen als ze er staan, en dan gaan we de mensen aanmoedigen om ze te gebruiken en nog eens tellen".

kasto80

Meest gelezen