Film en boek als troost voor afgelaste paardenprocessie Hakendover: "Uniek beeldmateriaal" 

Ook dit jaar geen paardenprocessie in Hakendover. De  bijzondere Paasmaandag-traditie moet door corona voor een tweede keer afgelast worden. Maar om het gemis te verzachten, komt oud-inwoner van Hakendover, Kris Merckx met een altenatief: een boek en een film met uniek beeldmateriaal over dé bedevaart van Hakendover.  

Het is een bijzondere traditie op Paasmaandag in Hakendover: galopperende paarden rijden er de Tiense berg op om de akkers vruchtbaar te maken. Een bedevaart die jaarlijks zo'n duizenden bezoekers lokt. Helaas blijven de paarden ook dit jaar, net zoals vorig jaar, door de coronapandemie op stal. En dat tot grote spijt van de inwoners van Hakendover.

De paardenprocessie in Hakendover zorgt ervoor dat een klein boerendorpje plots het centrum van de wereld wordt

Kris Merckx

 "Dit is een bijzondere processie", vertelt Kris Merckx". Iedereen in Hakendover is bezig met deze bedevaart, jong en oud, zelfs verstokte atheïsten. Hakendover is normaal een rustige plaats, een heel gewoon, normaal boerendorp. Maar die dagen, ontpopt ons dorp zich tot het centrum van de wereld. Iedereen hier heeft op een of andere manier een sterke emotionele band met de processie en dat kan je enkel maar begrijpen eens je de processie hebt meegemaakt. Het is dan ook heel spijtig dat het evenement dit jaar opnieuw niet kan doorgaan." 

Boek en film

Om de pijn wat te verzachten, komt Kris Merckx nu met een alternatief. Een fotoboek en een film over Hakendover. "Op paasmaandag kunnen mensen die dat willen, online een uur durende film bekijken met uniek beeldmateriaal van de processie", vertelt Kris. "Daarnaast wordt er tegelijkertijd ook een boek met maar liefst 130 bladzijden uitgebracht met daarin zeldzaam beeldmateriaal van de processie door de jaren heen. En aan het boek merk je dat de processie ontzettend gemist wordt. Gisteren kon het boek online besteld worden en op nog geen uur tijd, had ik al 100 bestellingen binnen. Maar laat ons vooral hopen dat de processie volgend jaar opnieuw kan doorgaan en dat dat dan ook en gigantisch succes wordt."

Meest gelezen