Parket Antwerpen waarschuwt: "Tientallen slachtoffers van "phishing" ontdekt, ook "whaling" is in opmars"

Sinds afgelopen zomer heeft het parket van Antwerpen al 70 gevallen van "phishing" ontdekt, vooral bij rekeninghouders van spaarbank Argenta. De slachtoffers zijn gemiddeld zo'n 21.000 euro kwijt, in totaal gaat het om een bedrag van 1,33 miljoen euro. "Wissel nooit persoonlijke bankgegevens uit per mail of telefoon", waarschuwt het parket. Ook "whaling", een andere vorm van oplichting waarbij mensen een bericht krijgen waarin hun eigen kinderen zogezegd om geld vragen, is in opmars.

Ondanks ontelbare waarschuwingen blijven heel wat mensen in de val lopen van "phishing", een vorm van internetfraude. De slachtoffers worden gebeld of gemaild met de melding dat er iets mis is met hun rekening en dat ze geld moeten overschrijven. 

"Mensen doen een overschrijving naar een rekening waarvan ze denken dat ze veilig is" legt Kristof Aerts van het Antwerps parket uit. "Maar dan is het geld onmiddellijk verdwenen. Sinds de zomer van 2020 gaat het om 70 gelijkaardige feiten. Het gaat telkens om grote bedragen: gemiddeld 21.000 euro, een totaal van maar liefst 1,33 miljoen euro. We willen mensen dus waarschuwen om zeker geen vertrouwelijke bankgegevens per mail of telefoon uit te wisselen."

Mensen doen een overschrijving naar een zogezegd "veilige" rekening, maar dan is het geld onmiddellijk verdwenen

Kristof Aerts, parket Antwerpen

In de provincie Antwerpen zijn er de afgelopen maanden ook almaar meer slachtoffers van "whaling". Met die techniek leiden criminelen vooral oudere mensen om de tuin. Ze sturen een vals bericht, meestal via Whatsapp, waarin een kind zogezegd laat weten dat zijn gsm stuk is en dat het een nieuw nummer heeft. De ouders wordt gevraagd om een rekening te betalen. Veel mensen doen dat ook want de criminelen zoeken naar persoonlijke gegevens op sociale media om vertrouwen te wekken. 

Kristof Aerts geeft enkele tips. "Spreek met je kinderen af dat ze die vraag nooit mogen stellen met een bericht. Als je toch zo'n bericht binnen krijgt, bel dan met je kinderen om te vragen of het klopt." In 2020 gaat het om zo'n 250 meldingen van whaling, waarbij de slachtoffers gemiddeld 5.000 euro kwijt waren. 

Meest gelezen