De Logi & Hoorne

BEKIJK - Romeinse "snelweg" tussen Antwerpen en West-Vlaanderen voor het eerst blootgelegd in Maldegem

Bij archeologische opgravingen in Adegem bij Maldegem zijn voor het eerst sporen blootgelegd van een Romeinse weg die Antwerpen verbond met een belangrijk Romeins kamp in West-Vlaanderen. Dat de weg bestond, was geweten maar nu is er voor het eerst archeologisch bewijs.

De Romeinse weg tussen Antwerpen en het West-Vlaamse Oudenburg is ontdekt bij archeologische opgravingen die worden uitgevoerd om de bouw van een supermarkt mogelijk te maken. De archeologen zijn vorige week begonnen en vonden al snel sporen terug. "Het terrein ligt vlak naast de staatsbaan (N9) en we hadden hier wel wat verwacht. Dat het ook echt zo is, blijft wel tof", zegt archeoloog Johan Hoorne.

Bekijk hier enkele beelden van de Romeinse weg en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De vondst van die Romeinse weg is niet zo verrassend, maar wel heel leuk

Archeoloog Johan Hoorne

"Het was één van de belangrijkste routes in de ruime regio", vertelt Johan Hoorne nog. "Het was een zandweg naar Antwerpen die over de zandrug van Oudenburg liep." In Adegem kruisen 2 belangrijke Romeinse wegen. Er was de noord-zuidverbinding die loopt van Kerkhove, net over de provinciegrens in West-Vlaanderen, naar Aardenburg in Zeeuws-Vlaanderen. En er was ook nog de weg tussen Oudenburg en Antwerpen die nu is blootgelegd. "De Romeinse wegen in de zandstreek zijn niet goed gekend omdat ze niet in steen werden aangelegd. Dat betekent niet dat ze niet belangrijk waren".

Lees verder onder de foto

De Logi & Hoorne

Weg verdwijnt weer onder de grond

De weg werd gevonden bij het verplicht archeologisch onderzoek dat voorafgaat aan de bouw van een nieuwe supermarkt op het terrein. Dat wil ook zeggen dat de vondst weer onder de grond zal verdwijnen. "Wat we nu aan het doen zijn, is documenteren", vertelt Hoorne. "We zijn foto's aan het maken, een grondplan aan het opstellen, stalen aan het nemen, ook het volledige tracé op het terrein aan het opgraven en alle vondsten er aan het uithalen zodat we alles weten". Eens dat gedaan zit het werk van de archeologen erop en kunnen de bouwplannen verder uitgevoerd worden.

Dit stuk weg kan ons veel leren over de Romeinse economie en het landschap toen

Het publiek zal uiteindelijk enkel de foto's kunnen bekijken, de weg zelf zal niet bewaard worden. "Die weg loopt ook heel ver door, dus het zou wel een uitdaging zijn om die helemaal te moeten blootleggen. Het gebouw van ons bureau ligt er trouwens ook op want wij zijn in Adegem gevestigd", lacht Hoorne. "Neen, de bouw van die nieuwe supermarkt gaat nu voor, dat is ook de reden waarom we daar nu aan het opgraven zijn. Net om te verhinderen dat die weg ongedocumenteerd zou verdwijnen. Zo'n stuk weg nu effectief kunnen vaststellen, is heel interessant om de Romeinse economie en het landschap in die periode te kunnen gaan begrijpen". 

(bekijk meer bijzonder foto's op de Instagrampagina van de archeologen hieronder)

kasto80

Meest gelezen