Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Russische oppositieleider Navalny geeft teken van leven uit "vriendelijk concentratiekamp"

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny, de bekendste criticus van president Vladimir Poetin, is opgesloten in een berucht strafkamp niet zo heel ver van Moskou. Dat had het staatsagentschap TASS al laten weten, en is nu bevestigd door Navalny zelf. In een mededeling op de sociale media omschrijft hij de instelling als "een vriendelijk concentratiekamp". 

Eind vorige week hadden de medestanders van Navalny laten weten dat hij niet meer in de gevangenis zat waar hij eerder verbleef. Waar hij naartoe was gebracht, wisten ze niet. 

Naar strafkamp IK-2 in de buurt van de stad Pokrov, is nu gebleken. Navalny zelf heeft vandaag een eerder bericht van het staatsagentschap TASS bevestigd. 


Wie is Navalny? De onderstaande video legt het je uit in 1 minuut.

Videospeler inladen...

"Ik moet toegeven dat het Russische gevangenissysteem me heeft kunnen verrassen", zegt Navalny in een mededeling op Instagram. "Ik had geen idee dat het mogelijk was om een concentratiekamp te bouwen op minder dan 100 kilometer van Moskou". Zijn boodschap is vergezeld van een niet gedateerde foto waarop hij met kaalgeschoren hoofd te zien is.

(lees door onder de Instagram-post)

Navalny zegt dat hij onder strikte bewaking staat: hij zegt dat hij 's nachts ieder uur wordt gewekt, en dat er overal camera's hangen. "Ik val telkens rustig weer in slaap met de gedachte dat mensen aan mij denken en me niet uit het oog verliezen", meldt hij sarcastisch. Navalny vergelijkt de methodes van het gevangenisregime met de roman "1984", waarin George Orwell een onmenselijke totalitaire staat schetst waar iedereen voortdurend in de gaten wordt gehouden ("Big Brother is watching you)".   

Als je alles met humor opneemt, valt ermee te leven

"Maar als je alles met humor opneemt, valt ermee te leven", zegt Navalny, die de instelling "een vriendelijk concentratiekamp" noemt. Geweld heeft hij nog niet gezien, zegt hij. "Maar de gespannen manier van doen van mijn medegevangenen die in de houding staan en bang zijn om hun hoofd te draaien, doet me makkelijk geloven dat er vrij recentelijk nog mensen halfdood werden geslagen met houten hamers." 

Aleksej Navalny werd begin dit jaar gearresteerd bij zijn terugkeer naar Rusland vanuit Berlijn, waar hij herstelde van een vergiftiging die hem bijna fataal was geworden. Navalny werd veroordeeld omdat hij zich niet had gehouden aan de meldplicht van een voorwaardelijke celstraf die hem in een eerdere strafzaak was opgelegd. Hij kreeg drieënhalf jaar gevangenisstraf opgelegd, waarvan bijna een jaar voorwaardelijk. 

Meest gelezen