Foto ITA Reizen

Schooluitstap mag weer, maar bus huren is té duur voor scholen: "Onze bussen staan stil"

De bussen van autocarbedrijf ITA Reizen & Autocars in Wetteren staan, ondanks dat schooluitstappen weer mogen, stil. Scholen zijn wel geïnteresseerd, maar kunnen de huur van de bussen niet betalen. Er mag maar 1 klasbubbel in 1 bus. De vraag voor busverhuur vanuit scholen laat dan ook op zich wachten, getuigt zaakvoerder Jonas Vanhove.

"De eerste dagen na het nieuws dat schooluitstappen weer mogen georganiseerd worden, stond de telefoon roodgloeiend", zegt Jonas Vanhove van busreizen ITA in Wetteren. "De scholen en vooral de kinderen hebben er duidelijk zin in." Maar de regering heeft beslist dat er moet gereisd worden in de klasbubbel en niét met het openbaar vervoer. Een bus huren is de enige oplossing, maar daar wordt het voor de scholen financieel moeilijk met de laatste maatregelen. In normale omstandigheden kan je twee klassen in een bus steken, en dat mag nu niet.

In een dubbeldekker kan je perfect een klasbubbel boven en een beneden zetten
Zaakvoerder Jonas Vanhove van ITA Reizen Wetteren

"Onze autocars zijn uitgerust voor meer kinderen. Als we een trip doen naar Technopolis of Pairi Daiza dan is het pas rendabel voor een school wanneer zij die plaatsen kunnen vullen", zegt Vanhove. De meeste bussen van het bedrijf hebben 50 à 60 plaatsen. "In een dubbeldekker kan je twee klassen plaatsen zodat het veilig is. Een klas boven en een klas beneden. Maar het mag gewoon niet."

Geen werk

Dus de bussen van het autocarbedrijf staan stil: "Als we overleggen met een school blijkt al snel dat het te duur is om meer bussen te moeten huren." De financiële situatie van het bedrijf is daardoor ellendig, zegt Vanhove: "Er is totaal geen werk op dit moment. Ik durf zelfs zeggen dat het eerste deel van 2021 nog dramatischer is dan sommige maanden van vorig jaar."

Het bedrijf en de hele autocarsector hebben het afgelopen jaar nochtans inspanningen geleverd om te voldoen aan de coronamaatregelen: "We hebben luchtcirculatiesystemen laten aanpassen zodat we enkel nog 100 procent buitenlucht hebben in de bussen: het principe van in en uit. Daardoor denken we toch dat we veilig twee klassen kunnen meenemen in zo'n bus", zegt Vanhove.

Overleg minister Ben Weyts (N-VA)

De beroepsvereniging van de autocarsector vraagt overleg met minister Ben Weyts (N-VA) in de hoop dat die de maatregelen voor de schooluitstappen toch wat meer versoepelt. "Het kabinet van de minister zou een evaluatie uitvoeren om eventuele versoepelingen door te voeren voor na de Paasvakantie. Maar wij vragen om dat nu al te doen zodat we zeker na die vakantie, voor die laatste paar schoolweken, nog leuke uitstappen kunnen doen met de kinderen."

Foto ITA Reizen
kasto80

Meest gelezen