Vlaams Belang trekt "met gemengde gevoelens" kandidatuur Jef Elbers voor VAF in na controversiële uitspraken

Vlaams Belang trekt de kandidatuur van Jef Elbers voor de raad van bestuur van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) in. Dat heeft voorzitter Tom Van Grieken gezegd in "De ochtend" op Radio 1. Elbers kwam afgelopen weekend in opspraak na controversiële uitspraken over onder anderen holebi's en transgender personen. "Dit is een beslissing met gemengde gevoelens", zegt Van Grieken. "De persoonlijke mening van Elbers wordt nu misbruikt om een groep van 800.000 kiezers te culpabiliseren en foutief weg te zetten als homofoob."

Scenarioschrijver Jef Elbers was door Vlaams Belang voorgedragen voor de raad van bestuur voor het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Afgelopen weekend was er veel commotie over een interview van Elbers in De Standaard, waarin hij meerdere controversiële uitspraken laat optekenen, onder meer over holebi's en transgender personen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Het is precies of heterofilie abnormaal wordt. Iedereen moet homofiel zijn, dat wordt opgehemeld. Voor mij mag iedereen zijn seksualiteit beleven zoals hij wil, daar heb ik geen probleem mee. Maar men moet dat niet voorstellen als de normale seksualiteit. De normale seksualiteit is nog altijd de heteroseksualiteit", luidde het.

Ook transgender personen draagt Elbers geen warm hart toe. "Dat promoten is een ziekte, die het brein aantast. Transseksualiteit is ­abnormaal en dat zeg ik zonder waardeoordeel: het is niet de norm, dus ab-normaal." Het zijn maar enkele van de uitspraken die stof deden opwaaien.

Bekijk het gesprek met Tom Van Grieken uit "De afspraak" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Vlaams Belang nam zaterdag bij monde van ondervoorzitter Chris Janssens afstand van de "platte bewoordingen" van Elbers, maar stelde dat ook hij vrijheid van meningsuiting heeft én dat het niet meer mogelijk was om zijn voordracht te herbekijken omdat de procedure zou zijn afgerond. Janssens hield vol dat zijn partij absoluut niks met homohaat heeft te maken. Kenneth Taylor, de voorzitter van de raad van bestuur van het Vlaams Audiovisueel Fonds, liet gisteren al verstaan dat het de kandidatuur wellicht zou weigeren.

Beluister hier het interview met Tom Van Grieken in "De ochtend". De tekst gaat daaronder voort. 

Van Grieken: "Persoonlijke mening wordt misbruikt om Vlaams Belang te culpabiliseren"

Vlaams Belang trekt de kandidatuur van Jef Elbers voor het VAF nu in. Dat maakte voorzitter Tom Van Grieken bekend in "De ochtend". "Maar dit is een beslissing met gemengde gevoelens. Elbers spreekt in de krant in persoonlijke titel en zégt dat ook, maar zijn uitspraken worden nu gebruikt om de 800.000 kiezers van onze partij te culpabiliseren. Ze worden nu allemaal weggezet als homofoob, en dat is niet waar."

Elbers heeft in het verleden ook al holebi-onvriendelijke uitspraken gedaan, waarom kiest Vlaams Belang er dan voor om net hém voor te dragen voor het VAF? "Ons is gevraagd een kandidaat af te vaardigen met de nodige expertise. Dat hebben wij gedaan, Elbers heeft als succesvol scenarioschrijver van onder meer "Merlina" en "Postbus X" de nodige ervaring en de skills."

"Maar nu is zijn persoonlijke mening blijkbaar een struikelblok. Dat ruikt naar een beroepsverbod zoals in nazi-Duitsland of zoals bij de Stasi (in het communistische Oost-Duitsland, red). Heb je een foute politieke mening, dan mag je je job niet uitoefenen. Ga je aan een loodgieter of een dokter vragen wat zijn politieke mening is voor hij zijn job mag uitoefenen? Zijn zijn vaardigheden belangrijker, of zijn mening? Ik vind dit een beangstigende evolutie, dat een persoonlijke en een politieke mening doorslaggevender is dan skills en kunde."

Nu is zijn persoonlijke mening blijkbaar een struikelblok. Ik vind dit een beangstigende evolutie, dat een mening doorslaggevender is dan skills en kunde.

Tom Van Grieken

Waarom trekt Vlaams Belang de kandidatuur van Elbers dan toch in? "Ik vind sommige van zijn uitspraken ook verwerpelijk, die kunnen niet door de beugel, maar voor mij staat zijn kunde buiten kijf", zegt Van Grieken. "Ik heb gisteren met Elbers gesproken. Hij beseft dat zijn persoonlijke uitspraken nu misbruikt worden om Vlaams Belang weg te zetten. Dit is een stok om een hond te slaan. Om alle 800.000 kiezers te bestempelen als homofoob. En dat is niet het geval."

Het is dus een beslissing met gemengde gevoelens, zegt Van Grieken. "Wij willen het signaal geven dat wij geen homofobe partij zijn, maar ik zit gewrongen met het feit dat een persoonlijke mening veel doorslaggevender is dan kunde. En dat is verwerpelijk, ik verzet mij daartegen met elke vezel van mijn lichaam."

Van Grieken: "Wij zijn een conservatieve partij, wij gaan niet meedoen met x-jes"

"Ik heb dit weekend aangenamer dingen gelezen", zegt Van Grieken nog. "Ik wil ook nog eens benadrukken dat dit persoonlijke uitspraken zijn die niet Vlaams Belang reflecteren. Ik distantieer mij ook van bepaalde uitspraken."

Tegelijk is Vlaams Belang een conservatieve partij, zegt Van Grieken. "Holebi's zijn niet onnatuurlijk en het moet verschrikkelijk zijn om als man geboren te worden in een vrouwenlichaam of omgekeerd. Maar je kan niet van onze partij verwachten dat wij meedoen met x-jes. Mannen die vrouw worden en dan in de sport meedouchen bij de vrouwen, dat lijkt me te ver. Ik verzet mij ook tegen die transgender-indoctrinatie. Ik vind het problematisch dat mannen die jurken dragen voorgesteld worden als de normaalste zaak ter wereld. Als ze dat willen, mogen ze die dragen, leven en laten leven. Maar respecteer ook mijn mening dat ik dat op zijn minst raar vind."

"Wij leven gelukkig in een democratie, waar gelukkig vrijheid van meningsuiting is. De prijs die we daarvoor betalen, is dat we af en toe beledigd zijn. Die prijs betaal ik graag", zegt Van Grieken.

Wetstraatjournalist Ivan De Vadder: "Elbers bracht Vlaams Belang in lastig parket"

De kandidatuur van Jef Elbers bracht Vlaams Belang in een lastig parket, zegt politiek journalist Ivan De Vadder. "Net deze week, na de moord op een man in Beveren waarbij homofobie mogelijk een rol speelde, wou de partij een ander beeld ophangen. "Homohaat hoort hier niet thuis", klonk het in het Vlaams Parlement en de Kamer. "Pak dit aan, bij daden van geweld tegen holebi's zijn jongens en mannen van islamitische origine oververtegenwoordigd". En dan komt daar plots een 73-jarige Vlaamse scenarist met zulke uitspraken."

"In het verleden waren er meermaals controversiële uitspraken, nu wordt er een nieuwe houding aangenomen. Homoseksualiteit behoorde vroeger niet tot de Vlaamse normen en waarden, maar omdat er nu een bedreiging vanuit de islam is, is het bijna een kerngedachte in die Vlaamse normen en waarden geworden."

Volgens de Vadder heeft Vlaams Belang de zaak nu opgelost door de kandidatuur van Elbers in te trekken. "Van Grieken heeft kunnen zeggen dat hij de beslissing neemt om hetze te vermijden. Tegelijk houdt hij een pleidooi voor vrije meningsuiting en heeft hiervan gebruikgemaakt om conservatieve Vlaams Belang-standpunten in de verf te zetten."

Meest gelezen