Umar is eerste vluchteling in Vlaanderen die via verkort traject "MaxiPAC" diploma haalt: "Nu wil ik zo snel mogelijk aan het werk"

Aan de Thomas More hogeschool in Geel is vandaag voor het eerst in Vlaanderen een vluchteling afgestudeerd via een verkort studietraject via het systeem "MaxiPAC". Dat kon omdat zijn diploma uit zijn thuisland Libanon hier erkend werd en hij dus vrijstellingen kon krijgen, iets wat niet vaak gebeurt. Umar Badawi is alvast erg blij met zijn nieuwe diploma en wil zo snel mogelijk aan de slag. "Ik wil graag werken met kwetstbare mensen en hen helpen vanuit mijn eigen ervaring", zegt hij.

Umar Badawi vluchtte vijf jaar geleden met zijn gezin vanuit Libanon naar Geel. Hij had al een diploma en werkte als leraar, maar diploma's van buiten de Europese Unie worden hier bij ons vaak niet erkend. Dan is het niet gemakkelijk om weer helemaal van nul te starten, en het houdt vluchtelingen soms ook tegen om een hoger diploma te behalen. "Er gaat dan heel wat kennis en ervaring verloren", zegt Aleidis Devillé van Thomas More.

MaxiPAC

Dankzij een nieuw systeem, "MaxiPAC" (Maximising Previously Acquired Competences", kon Umar toch een verkorte opleiding volgen aan de Thomas More hogeschool in Geel en zijn bachelordiploma Sociaal Werk behalen. "MaxiPAC is eigenlijk een uitbreiding van het systeem dat nu al bestaat voor mensen met een buitenlands diploma", zegt Devillé. "We zorgen alleen voor meer omkadering voor en na de opleiding, wat vaak nodig is bij vluchtelingen."

"De diploma's van buiten de EU worden vaak niet erkend omdat het moeilijk is om de opleidingen te vergelijken met de opleidingen hier, en om ze in te schalen", vertelt Devillé. "Met MaxiPAC zorgen we dus voor een grondige screening vooraf, waardoor het wel kan. we zorgen ook voor extra begeleiding achteraf omdat vluchtelingen vaak in een moeilijke leefsituatie zitten, of bijvoorbeeld met trauma's kampen. We moeten dan goed kijken samen met hen wat er mogelijk is."

Dit is een kleine stap voor de man, maar een grote stap voor de migratie

Umar Badawi

Umar Badawi is alvast erg tevreden over het traject. "Dit is een kleine stap voor de man, maar een grote stap voor de migratie", lacht hij. Hij heeft nu een diploma Sociaal Werk en daarmee wil hij vooral kwetsbare mensen helpen. "Ik wil een brug vormen tussen nieuwkomers en de samenleving. Ik wil bijvoorbeeld werken in een asielcentrum, of iets anders met inburgering. Ik wil mijn eigen ervaring gebruiken om de mensen te helpen."

Meest gelezen