Foto: VOC Brasschaat-Kapellen

Pasgeboren eekhoorns in dierenopvangcentrum: "Nesten uit de bomen gewaaid tijdens rukwinden"

In dierenopvangcentrum VOC Brasschaat-Kapellen zijn de afgelopen dagen verschillende jonge eekhoorns binnengebracht. De diertjes belandden op de grond nadat hun nesten uit de bomen waren gewaaid tijdens felle rukwinden. Sommige zijn pasgeboren. "We brengen ze groot in een couveuse en geven ze aangepaste voeding", vertelt Marcel Peeters aan Radio 2 Antwerpen. 

De vrijwilligers van VOC Brasschaat-Kapellen hebben de handen vol met de verzorging van een 8-tal jonge eekhoorns die mensen daar de afgelopen dagen hebben binnengebracht. "Waarschijnlijk komen ze van nesten die uit de bomen zijn gewaaid", vertelt Marcel Peeters. "We brengen ze groot in een couveuse en geven ze aangepaste voeding. Sommigen zijn jonger dan 10 dagen, want hun oogjes zijn nog niet open. Anderen zijn iets ouder, maar het zijn allemaal kleintjes."

Sommigen zijn jonger dan 10 dagen want hun oogjes zijn nog niet open. Anderen zijn iets ouder maar het zijn allemaal kleintjes

Marcel Peeters van VOC Brasschaat-Kapellen

Wat zijn de overlevingskansen van baby-eekhoorns die uit het nest zijn gevallen? "Als ze niet op beton of een andere harde ondergrond zijn gevallen, is hun overlevingskans 90 procent. Een gebroken poot kan ook nog verzorgd worden, maar als er inwendig iets beschadigd is, kunnen we hen niet meer helpen", legt Peeters uit.

(Lees verder onder de foto.)

De eekhoorns blijven in het VOC tot ze zelfstandig kunnen eten. "Het voordeel van een opvangcentrum is dat die eekhoorntjes in groep worden grootgebracht, met 4 of 5. Ze leren elkaar stapsgewijs wat het is om eekhoorn te zijn. Als je zelf één eekhoorntje vindt in je tuin, en je verzorgt dat, dan wordt dat een handtamme eekhoorn die geen enkele overlevingskans heeft als die later opnieuw in het wild wordt vrijgelaten. Als je ze in groep grootbrengt, sluit je dat uit." 

"Raamslachtoffers"

In het VOC Brasschaat-Kapellen zijn de voorbije dagen ook een 20-tal "raamslachtoffers" binnengebracht. Dat zijn vogels die te pletter vliegen tegen het raam, of die door de felle rukwinden tegen het raam werden geblazen. "Ze vliegen door een straat en krijgen plots te maken met een rukwind, zo vliegen ze tegen een veranda of een ander raam. Vaak zijn het kleinere volgels zoals meesjes, winterkoninkjes of roodborstjes. Die wegen bijna niets en worden makkelijk door de wind meegenomen."

Als je zelf een raamslachtoffer vindt, leg je het best in een kartonnen doosje met een deksel waarin je luchtgaten maakt. "Als je na een uur de doos opent, gaat de vogel vaak zelf vliegen. Gebeurt dat niet, heeft het dier waarschijnlijk een hersenschudding en dan breng je het bij ons binnen."

Meest gelezen