Videospeler inladen...

Vlaams Belang-voorzitter Van Grieken: "13 procent K3-kandidaten geeft zich op als genderneutraal, ik geloof dat niet"

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is het niet eens met "de tendens in de samenleving waarbij mensen zonder operatie van geslacht kunnen veranderen". Van Grieken vindt ook genderneutraal speelgoed of toiletten maar niks. Dat zei hij in "De afspraak" naar aanleiding van de ingetrokken kandidatuur van Jef Elbers voor de raad van bestuur van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).

De ochtend na het verschijnen van dit artikel raakten de details bekend over de kandidaten voor K3. Van het totale aantal kandidaten identificeert 63,6% zich als vrouw, 22% als man. 13,1% duidde "zeg ik liever niet" aan en 1,3% vulde "X" in bij het invullen van het inschrijvingsformulier. Het is dus niet zo dat 13 procent zich als genderneutraal heeft opgegeven.

Jef Elbers kwam afgelopen weekend in opspraak na controversiële uitspraken over onder anderen holebi's en transgender personen. Vlaams Belang trok na kritiek op de uitspraken de kandidatuur in.

Vanmorgen gaf Van Grieken in "De ochtend" op Radio 1 meer uitleg over die beslissing. Daarbij viel het woord "genderindoctrinatie". "Er is een tendens in de samenleving die uitvergroot wordt door de media, waar gender overgepercipieerd wordt en daar zijn we het niet mee eens", legde Van Grieken vanavond uit in "De afspraak".

"Ik heb een beetje opgelet bij de les biologie: het geslacht wordt bepaald in het 23e chromosomenpaar, het XX- en XY-chromosoom. Dat bepaalt het geslacht. We evolueren nu naar een trend waar iemand zonder operatie van geslacht kan veranderen en dan als man bij de vrouwen gaat douchen en mee kan doen met het vrouwenboksen. Daar ben ik het niet mee eens."

Arbeidseconoom Stijn Baert, die ook in de studio zat, was het duidelijk niet eens met die stelling: "Verandert die persoon dan van geslacht om te kunnen douchen met mensen van het andere geslacht? Zo banaliseert u het verhaal toch?"

Ik zal u choqueren: personen die menstrueren, noem ik "vrouwen"

Van Grieken verwees ook naar J.K. Rowling, de schrijfster van de Harry Potter-reeks. Zij kreeg een storm van kritiek over zich heen omdat ze weigerde te spreken van "personen die menstrueren" in plaats van "vrouwen".

"Je kunt J.K. Rowling geen fan van de rechtse beweging in Europa noemen", zegt Van Grieken daarover. "Zij is voor die uitspraak afgevoerd, gecanceld. Wel ik zal u choqueren: personen die menstrueren, noem ik "vrouwen". Dat mag niet in sommige kringen en daar verzet ik mij tegen."

"Ik verzet er mij ook tegen dat nu 13 procent van de kandidaten voor K3 zich als "x" opgeeft, zich als genderneutraal ziet. Dat geloof ik niet, dat 13 procent van onze jongeren zich als transgender identificeert."

Bekijk hier het fragment in "De afspraak" (en lees verder na de video):

Videospeler inladen...

"Begrijp me niet verkeerd: het moet verschrikkelijk zijn om als man vast te zitten in een vrouwenlichaam of omgekeerd. We mogen die mensen niet belachelijk maken, leven en laten leven. Maar als uit dat gevoel een juridisch recht voortkomt, kom je wel in een maatschappelijk debat. Daar hebben wij een probleem mee. Ik vind niet dat onze identiteitskaart moet aangepast worden", besluit Van Grieken.

Meest gelezen