Vrienden en familie brouwen 'Triple Jay' voor slechthorende Jay: "Ik ben overdonderd, mijn ogen doen nog pijn van te huilen"

Triple Jay is het nieuwe, speciale bier dat de familie en vrienden van Jay Kupers (30) uit Koersel voor haar hebben gebrouwen. Jay is slechthorend en heeft speciale implantaten nodig om goed te kunnen horen. Eén exemplaar kost 20.000 euro. Met de opbrengst van het bier hopen Jay's vrienden en familie het te kunnen kopen. “Ik was overdonderd toen het biertje onthuld werd”, luidt het bij de verraste Jay. 

Jay Kupers (30) uit Koersel (Beringen) is al sinds haar geboorte slechthorend.  Gewone hoorapparaten helpen niet meer en daarom heeft ze cochleaire implantaten nodig. Dat is een speciaal hoorapparaat dat bestaat uit een uitwendig en een inwendig gedeelte, waarvan een deel in het slakkenhuis van het oor wordt ingeplant. Zo'n implantaat is erg duur, één exemplaar kost 20.000 euro en slechts één ervan wordt terugbetaald door het ziekenfonds. 

'Triple Jay', dat is het speciale biertje dat de vrienden en familie van Jay hebben gebrouwen in samenwerking met brouwerij Remise 56 in Beringen, om zo geld in te zamelen voor Jay. Het is een fruitige tripel met een alcoholgehalte van 7.7%. Jay werd verrast met het initiatief en mocht het eerste flesje in ontvangst nemen. "Ik was overdonderd, want ik had het totaal niet zien aankomen. Mijn ogen doen nog pijn van te huilen", vertelt Jay. 

(Lees verder onder de foto:)

Hart voor muziek

Jay groeide op met muziek. Niet meer kunnen horen, zou voor haar dus een ramp zijn. "Ik heb enkele jaren geleden mijn eigen elektronische muziekschool opgestart. Toen ik het verdict kreeg dat ik cochleaire implantaten nodig had omdat gewone hoorapparaten niet meer zouden helpen, stortte mijn wereld in", zegt Jay. "Het was letterlijk kiezen tussen horen op een andere manier of doof door het leven gaan." Toch zal Jay ook mét zo'n implantaat anders horen. Muziek zou bijvoorbeeld anders kunnen klinken dan dat Jay gewoon is. 

Jay is ook leerkracht in het kleuteronderwijs en kan goed liplezen. Alleen is dat erg moeilijk geworden met al die mondmaskers. “Zo heb ik eigenlijk pas beseft hoe slecht ik hoor. Ik kan gebarentaal, maar niet iedereen in mijn omgeving kan dat. Het is dan heel vermoeiend voor mij om mensen te verstaan", zegt Jay.

Jay is haar vrienden en familie enorm dankbaar, ook al is ze zelf geen grote fan van bier. "Ik ben geen grote drinker maar voor dit initiatief wil ik wel een tijdje alcoholieker zijn”, lacht ze. Je kan de tripel bestellen op de facebookpagina van de benefiet

Meest gelezen