Nicolas Maeterlinck

24 urenstaking bij openbaar vervoer op nationale actiedag van 29 maart

Wie op 29 maart trein, tram of bus wil nemen, zal rekening moeten houden met verstoord verkeer. De christelijke en de socialistische vakbond staken bij De Lijn en het spoor. De stakingsacties kaderen in de nationale actiedag die de twee vakbonden organiseren voor meer loonsverhoging.

Eerst het spoor. De socialistische vakbond ACOD Spoor riep gisteren al op tot een 24 urenstaking. Nu volgt ook de christelijke spoorvakbond ACV-Transcom Spoor. De spoorbonden sluiten zich daarmee aan bij een algemene actiedag met bedrijfsstakingen van de twee grote vakbonden ACV en ABVV.

"Wij maken deel uit van het ABVV en we ondersteunen dus de stakingsdag", aldus Ludo Sempels van ACOD Spoor. De staking bij het spoor zal lopen van zondag 28 maart om 22.00 uur tot maandag 29 maart om 22.00 uur.

Ook bij De Lijn hebben beide bonden - de christelijke en de socialistische - een aanzegging ingediend voor een 24 urenstaking op 29 maart.

Stakingen volgen op mislukte loononderhandelingen

Aanleiding voor de actiedag zijn de vastgelopen loononderhandelingen voor de werknemers in de privésector. De werkgevers willen maximaal 0,4 procent loonsverhoging geven boven op de index. Maar de vakbonden vinden dat veel te weinig. 

Dat er nu ook gestaakt wordt bij het openbaar vervoer, heeft ermee te maken dat de maximale loonsverhoging die wordt vastgelegd voor de privésector, ook geldt voor overheidsbedrijven zoals de NMBS, De Lijn, Bpost en Proximus.

"Terwijl voor het personeel jaarlijks een productieverhoging van 5 procent geldt, worden die inspanningen niet meegenomen in de loonnormwet", zegt Luc Piens, sectorverantwoordelijke bij ACV-Transcom Spoor. 

Meest gelezen