Archiefbeeld ter illustratie.
(c) Copyright 2020, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Intensieve zorg loopt weer vol en dat doet artsen in de haren krabben: "Zien nu jongere mensen, zonder risicofactoren"

"Zeer verontrustend", zo noemt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) de coronacijfers in ons land. Vooral het feit dat de afdelingen voor intensieve zorg in de ziekenhuizen buitenproportioneel snel vol lopen - nu zijn daar alles samen al meer dan 500 bedden bezet - doet artsen fronsen. "We merken dat het eigenlijk gezonde mensen waren, waarvan je het niet zou verwachten."

Gemiddeld 2.844 besmettingen per dag, een vijfde meer dan vorige week, en dagelijks gemiddeld 167 ziekenhuisopnames, een stijging met 14 procent. Het zijn geen cijfers om vrolijk van te worden, ziet ook minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A). "We zien een zeer sterke circulatie van het virus", zei hij vanmorgen in "De ochtend" op Radio 1. "Meer dan 500 mensen liggen op intensieve zorg. Die afdelingen beginnen vol te lopen."

Alle artsen en experten zien het met lede ogen aan: die curve van het aantal patiënten op intensieve zorg lijkt nog een pak sneller op te lopen dan de andere. "In vorige golven was de stijging op intensieve zorg altijd in proportie met de stijging van de besmettingen en de hospitalisaties", zegt Geert Meyfroidt, intensivist in het UZ Leuven. "Nu zien we voor het eerst een buitenproportionele stijging op intensieve zorg."

Viroloog Steven Van Gucht van Sciensano bevestigt dat beeld. "Het klopt dat er verhoudingsgewijs meer mensen lijken terecht te komen op intensieve zorgen. Nu ligt 24 procent van de patiënten op intensieve zorgen, terwijl dat een aantal weken geleden nog 18 procent was. Die stijging lijkt zich al een tijdje door te zetten."

Jonge, actieve mensen

Komt dat dan door de nieuwe varianten van het coronavirus? "De Britse variant is sowieso dominant geworden", analyseert Meyfroidt. "Die is besmettelijker, maar we hebben geen aanwijzingen dat die de mensen zieker maakt. De Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse variant zijn nu nog niet zo frequent dat die heel die stijging kunnen verklaren." Volgens Van Gucht leert de Britse en Deense ervaring wel degelijk dat de Britse variant iets meer ziekmakend is, al moet bijkomend onderzoek dat wel nog bevestigen.

BEKIJK hier het verslag uit "Het Journaal"
(en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Ook longarts Eva Van Braeckel (UZ Gent) zoekt zelf nog volop naar verklaringen, zo zegt ze in "De ochtend". "Je zou het kunnen wijten aan het gedrag van de mensen, want er zijn versoepelingen doorgevoerd. Of het kan te maken hebben met het gedrag van het virus. De varianten gedragen zich anders, zeker op vlak van besmettelijkheid. Maar we hebben nu ook de indruk dat patiënten sneller achteruit gaan als ze worden opgenomen. Ze zijn ook opvallend jonger."

Herbeluister hier het gesprek met Eva Van Braeckel in "De ochtend" op Radio 1:

Voor die laatste observatie ziet Van Gucht verschillende mogelijke verklaringen. "We zien ook dat er bij de ziekenhuisopnames nog heel weinig heel oude mensen tussen zitten, omwille van de vaccinatie. Het algemene profiel van de opgenomen patiënten is wat verjongd. Dat wil niet zeggen dat het allemaal jonge mensen zijn: 72 procent van de opgenomen patiënten is ouder dan 60."

Zonder risicofactoren

Ook in het Jessa Ziekenhuis, in Hasselt, worden nu opvallend meer jonge patiënten opgenomen op intensieve zorg. "Eerder zagen we wel eens een twintiger of dertiger. Maar je ziet nu globaal dat de mensen jonger zijn. En de meerderheid van die mensen heeft weinig tot geen risicofactoren", zei intensivist Jasperina Dubois vanavond in "Terzake".

"We merken dat het eigenlijk gezonde mensen zijn, waarvan je het niet zou verwachten. Dat maakt het emotioneel moeilijker, omdat het voor mensen confronterend is." Ook voor Dubois is het nog gissen naar de oorzaak. 

Bekijk hier het gesprek met dokter Dubois en biostatisticus Geert Molenberghs in "Terzake" (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Professor Meyfroidt weet wel dat jongere mensen met een betere conditie meestal wat langer wachten voor zij naar het ziekenhuis komen. "Wanneer zij dat doen, zitten zij meestal al in een iets verder gevorderd stadium. Ze zijn er vaak iets erger aan toe dan heel fragiele, oude mensen, waardoor al sneller beslist wordt om hen meteen door te verwijzen naar intensieve zorg."

We weten dat jongere mensen met een betere conditie meestal wat langer wachten voor zij naar het ziekenhuis komen

Viroloog Steven Van Gucht

Van Braeckel zegt dat dat de ziekenhuizen voor nieuwe uitdagingen stelt. "Want als de IC-capaciteit vol is - en dat is in veel ziekenhuizen al het geval - komen we weer op het moment dat we keuzes moeten maken welke ingrepen doorgaan en welke niet."

Terrassen openen? "Niet aan de orde"

Minister Vandenbroucke spreekt van een "alarmsignaal". "We moeten vanaf vandaag een aantal afspraken die we met elkaar gemaakt hebben weer in ere herstellen. Zoals het feit dat je moet thuiswerken, tenzij het echt onmogelijk is. Zeer veel besmettingen gebeuren in de werkomgeving. We willen na de paasvakantie de middelbare scholen weer openen. Als we dat willen bereiken voor onze kinderen en hun ouders, zullen we vandaag veel voorzichtiger moeten zijn."

Herbeluister hier het gesprek met Vandenbroucke in "De ochtend" op Radio 1:

In die context slaat de recente discussie over de heropening van de terrassen van de horeca in de paasvakantie wel wat als een tang op een varken, vindt Vandenbroucke. "Dat is totaal niet aan de orde. Men vergist zich echt van discussie hoor. Iedereen snakt naar vrijheid, maar je draait de mensen zo wel een rad voor de ogen. Als je respect hebt voor de mensen moet je eerst de feiten op tafel leggen en die zijn vervelend: het virus circuleert weer meer."

Vandenbroucke opteert, noodgedwongen, voor de peptalk: "Samen kunnen we dat aan, we hebben dat in het verleden bewezen. We hebben de voorbije maanden een tijdlang met z'n allen thuisgewerkt en dat heeft een zeer sterk effect gehad. We moeten dat opnieuw doen."

Meest gelezen