AFP or licensors

"Advies aan Londense vrouwen om niet meer alleen buiten te komen 's avonds is heel slecht gevallen"

Jelke Boesten, professor genderstudies aan King's College in Londen, vertelt in "De ochtend" dat de moord op Sarah Everard in grootstad Londen de bom heeft doen barsten: een jarenlang onderliggend probleem van onveiligheid en intimidatie van vrouwen is helemaal aan de oppervlakte gekomen. "Het grote probleem is dat de (conservatieve) Tories 10 jaar lang bezuinigd hebben op voorzieningen die vrouwen ondersteunen." 

Onlangs was er ook nog Internationale Vrouwendag. In de marge daarvan werd een rapport van de Verenigde Naties gepubliceerd. Het rapport stelt dat vrijwel alle vrouwen (97 procent) in het Verenigd Koninkrijk al te maken hebben gehad met seksuele intimidatie of andere vormen van geweld of intimidatie. "Maar vrijwel niemand denkt eraan om aangifte te doen omdat ze geen vertrouwen hebben in het systeem," zegt Boesten.  

Er is seksuele intimidatie, huiselijk geweld, maar er worden ook veel vrouwen vermoord, zo'n tien per maand, onderstreept Boesten. "En daar wordt eigenlijk heel weinig over gepraat of tegen geprotesteerd. En het beleid volgt niet." Tot de bom barstte, met als bijkomend feit dat de hoofdverdachte zelf een politieman bleek te zijn. "Zoiets schept natuurlijk helemaal dubbele gevoelens, want 'zelfs de politie houdt ons niet veilig', klinkt het. Dat heeft een hele hoop woede naar boven gebracht." 

Vrijwel niemand denkt eraan om aangifte te doen omdat ze geen vertrouwen hebben in het systeem

Beluister hier het volledige gesprek in "De ochtend" en lees door onder het audioblokje:

AFP or licensors

"Er zijn nog weinig uitwegen"

In de periode dat Sarah Everard vermist was, adviseerde de politie vrouwen om 's avonds niet meer alleen naar buiten te gaan, en ook dat heeft veel kwaad bloed gezet bij vrouwen. 

"Eigenlijk zouden ze een avondklok voor mannen moeten instellen vanaf 6 uur 's avonds, was de reactie, en daarmee is duidelijk wat bedoeld werd: dat was eigenlijk een soort avondklok voor vrouwen." 

Een van de problemen is ook dat de conservatieve partij van de Tories jarenlang heeft bezuinigd op allerlei soorten sociale voorzieningen, waaronder ook vluchthuizen voor vrouwen die uit gewelddadige relaties willen stappen. 

Er is ook bezuinigd op justitie en maatschappelijke organisaties die vrouwen kunnen ondersteunen. "Het betekent dat er nog maar heel weinig uitwegen zijn voor vrouwen in gewelddadige relaties", zegt Boesten.  

Avondklok voor mannen was beter geweest dan advies vrouwen om niet alleen op stap te gaan

Gaat er structureel iets veranderen?

De protesten en media-aandacht hebben er wel toe geleid dat er nieuwe maatregelen zijn aangekondigd, zoals meer camera's om het veiliger te maken voor vrouwen, maar dat zijn onmiddellijke maatregelen. Het valt af te wachten, zegt Boesten, hoeveel er structureel gaat veranderen, bijvoorbeeld op het vlak van preventie, sociale voorzieningen, de organisatie van de politie, justitie enz.

Boesten ziet de protesten van de vrouwen nog niet meteen afnemen. "Ze zullen opnieuw de straat opgaan met al hun woede. Dit keer zal de politie niet meer zo hard kunnen optreden, want dat veroorzaakt alleen maar meer woede, dat is al gebleken." 

AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen