"Ananasoorlog" tussen China en Taiwan: China voert verbod in, maar Taiwan verleidt de wereld met ananasrecepten

Al twee weken is #FreedomPineapple trending op Twitter. Foto’s van de meest exotische ananasgerechten worden fervent gedeeld op sociale media. De reden is een "ananasoorlog" tussen Taiwan en China. China heeft namelijk een importverbod op Golden Diamond ananas uit Taiwan ingevoerd. Maar Taiwan heeft als reactie een sterke promotiecampagne gevoerd, waardoor er wereldwijd tonnen ananas ingekocht worden. 

"In Taiwan hebben ze een bijzondere variant ananas namelijk the Golden Diamond, deze ananas wordt vooral in het zuiden van Taiwan geteeld", vertelt Chinakenner Veerle De Vos in "Nieuwe feiten" op Radio 1.  "90 procent van die export, en dan vooral van the Golden Diamond, ging naar China." Maar China heeft de invoer plots verboden. 

"Eind februari liet China plots aan Taiwan weten dat ze geen Taiwanese ananassen meer wilden. Officieel omdat er meelwormen zouden gevonden zijn in een lading", gaat De Vos verder. "Maar officieus omdat China het niet erg eens is met de koers van de Taiwanese overheid, sinds president Tsai Ing-wen daar aan de macht is. Ze steken haar democratische progressieve partij graag stokken in de wielen."

(Lees verder onder de tweet)

Maar president Tsai Ing-wen is een intensieve promotiecampagne gestart, onder de noemer "eet ananas tot je barst", geeft De Vos mee. Tsai Ing-wen heeft er een hele sociale mediacampagne aan gewijd. "De president heeft dan allerlei ananasproducten voorgesteld, zoals ananascake en zelfs ananascosmetica", aldus De Vos. 

In Taiwan zijn geen ambassadeurs, omdat de meeste landen Taiwan niet erkennen als natie, maar er zijn wel vertegenwoordigers, duidt De Vos. "De president heeft die allemaal overgevlogen naar het zuiden en heeft hen daar neergepoot in een ananasveld", gaat De Vos verder. "Alle vertegenwoordigers staan daar in een veld, ze houden allemaal een ananas in hun hand en zeggen "Freedom Pineapple is the best". De foto staat op Twitter. Zo is het hele verhaal viraal gegaan. 

(Lees verder onder de tweet)

"In Taiwan waren de ananassen in de supermarkt  op een week tijd uitverkocht. De campagne is meer dan gelukt", duidt De Vos. "Normaal exporteert Taiwan 45.000 ton ananas per jaar naar China. Op een paar dagen tijd had Taiwan al meer ananassen verkocht. Ook heel wat andere landen, die traditioneel niet kopen zoals Vietnam en Singapore, hebben allemaal Taiwanese ananas besteld. Japan bestelde maar liefst 6.000 ton."

Ondertussen doet de hele wereld mee, volgens De Vos. Zo zie je in heel wat landen foto’s verschijnen met ananasrecepten. Op sociale media verschijnen taco’s met ananas, ook de Europeanen doen mee. "Ik heb een foto van een tarte tatin gevonden met ananas, mensen op Twitter schrijven dan jammer dat we het niet met Freedom Pineapple kunnen maken." Volgens De Vos is China er duidelijk niet in geslaagd om Taiwan op deze manier te straffen. 

(Lees verder onder de tweet)

Zo zijn China en Taiwan dichter naar elkaar toegegroeid, volgens De Vos. Ze hebben onderling afgesproken dat er maar één China kan zijn. "We houden de status quo en op termijn streven we naar hereniging", vertelt ze nog. Maar daar loopt het fout de laatste jaren.

"Taiwan is de laatste jaren een modeldemocratie geworden in Azië daar kunnen we niet omheen", zegt De Vos. Daardoor drijven beide landen uit elkaar. China zou zich geïntimideerd voelen door de democratie die Taiwan uitdraagt. Het maakt China erg bang, volgens De Vos.  "In Peking beweren ze dat democratie en China niet samengaan (…). Daarom vrees ik dat het conflict op termijn niet zo fijn zal aflopen", besluit De Vos. 

Beluister hieronder het fragment in "Nieuwe feiten". 

Meest gelezen