AP2010

"Avatar" is opnieuw meest succesvolle film ooit door heruitgave in China

Door de heruitgave in de Chinese bioscopen is de sciencefictionfilm "Avatar" opnieuw de meest succesvolle film aller tijden. Daarmee stoot de kaskraker de Marvel-film "Avengers: Endgame" van de troon. "Avatar"-producent Jon Landau zegt in een interview met de nieuwssite Deadline dat hij de Chinese fans heel dankbaar is. Hij is ook hard aan het werken aan de volgende "Avatar"-films.

Twee jaar geleden gebeurde er wat filmkenners al lang hadden voorspeld: de Marvel-film "Avengers: Endgame" onttroonde al na 13 weken de sciencefictionfilm "Avatar" van James Cameron en werd daardoor de meest succesvolle film ooit. Na tien jaar tijd had "Avatar" naast twee Golden Globes en drie Oscars ook nog wereldwijd 2,789 miljard dollar (2,486 miljard euro) opgebracht, een record dat "Avengers: Endgame" in 2019 al verbrak na 13 weken met 2,79 miljard dollar (2,487 miljard euro). 

Maar nu heeft "Avatar" de Marvel-film opnieuw voorbijgestoken dankzij de heruitgave van de sciencefictionfilm in China sinds afgelopen vrijdag. Het is daar de eerste niet-lokale film die dit jaar de kassa doet rinkelen. Gedurende de eerste twee dagen zou "Avatar" in China zo'n 12,3 miljoen dollar (10,3 miljoen euro) hebben opgebracht. 

"Avatar", die in 2010 "Titanic" van de troon stootte, mag zich dus nu opnieuw de meest succesvolle film aller tijden noemen. Disney schat de wereldwijde brutowaarde van "Avatar" nu op zo'n 2,802 miljard dollar (2,353 miljard euro).

Zowel de regisseurs van "Avengers: Endgame", de gebroerders Joe en Anthony Russo, als Marvel Studios zelf hebben het team van "Avatar" gefeliciteerd op Twitter:

Dank aan de Chinese fans en nieuwe Avatar-films in de maak

"Avatar" zit dus terug op de troon van 'meest succesvolle film ooit' dankzij zijn Chinese fans en daar is producent Jon Landau zich heel bewust van. "We zijn trots dat we deze geweldige mijlpaal hebben bereikt, maar Jim (Cameron, regisseur van "Avatar" nvdr.) en ik zijn ontzettend blij dat de film weer in de bioscopen te zien is in deze ongekende tijden, en we willen onze Chinese fans bedanken voor hun steun", vertelt hij in een interview met de nieuwssite Deadline.

"We werken hard aan de volgende "Avatar"-films en kijken ernaar uit om het vervolg van dit epische verhaal met jullie te delen", voegt Jon Landau er nog aan toe. Disney heeft bevestigd dat "Avatar 2" gepland is voor 16 december 2022 en zelfs delen drie, vier én vijf staan ook al op de planning.

 

Meest gelezen