Videospeler inladen...

Op pad in Urk, het vissersdorp dat zich afzet tegen de rest van Nederland: “Wij gaan niet mee met moderne tijd"

Ooit was Urk een eilandje, tot een deel van het IJsselmeer werd ingepolderd en het vissersdorp plots verbonden was met het vasteland. Maar de eilandmentaliteit op Urk is niet verdwenen: "Wij gaan niet mee met de moderne tijd, laat ons maar lekker zo", klinkt het bij de jeugd op Urk.

Het mooiste plaatsje van de wereld, het dorpje van Asterix, een dorp dat zich afzet tegen de buitenwereld. Wie in het Nederlandse vissersdorp vraagt om Urk te beschrijven, krijgt allerlei verschillende antwoorden. Maar over één iets is iedereen het eens: Urk is Urk. Een dorpje met een eigen mentaliteit, iets wat de rest van Nederland niet altijd begrijpt. Maar hoe komt dat? Terzake ging op zoek naar een antwoord op die vraag.

Urk tegen de rest van Nederland

"Het is een klein beetje Urk tegen Nederland", zegt de Vlaamse schrijver Matthias M.R. Declercq. Hij woonde een jaar op Urk en schreef een boek over het vissersdorpje: "Dit dorp streeft naar een soort eigenheid. Maar de voorbije decennia is er steeds meer regelgeving gekomen uit Den Haag en Brussel. Je eigenheid bewaren is dus steeds moeilijker en dat heeft de weerstand blijvend gevoed."

En die weerstand laat zich ook voelen. Tijdens protesten tegen de avondklok in Nederland steken jongeren in Urk een container in brand waar coronatesten worden afgenomen. Als journalisten van de NOS daar een dag later beelden willen maken, krijgt een medewerker een bijtende stof in zijn gezicht gespoten.

(lees meer onder de video)

Videospeler inladen...

"Dat is niet goed te praten", zegt Iede Geert Bakker, een visser op Urk. "Een hoop mensen reageerde met afschuw op wat er toen gebeurd is, ook de jeugd. Binnen een paar dagen hebben jongeren uit Urk zo'n 12.000 euro opgehaald voor een nieuwe testlocatie. Ook dat is Urk."

Terwijl veel mensen op Urk met wantrouwen naar de Nederlandse pers kijken, zijn ze opvallend openhartig tegenover de cameraploeg van Terzake. Ook dominee Alwin Uitslag wil een interview geven: "Het zijn bizarre tijden, dan merk je hoe dankbaar de mensen zijn dat ze op iets kunnen terugvallen, op de Bijbel en op God."

Wilders en Baudet op Urk

Urk staat bekend als het meest christelijke dorp in Nederland en ook dat zorgt voor een kloof met de politici in Den Haag: "Ook als er maar een kleinigheidje op Urk gebeurt, dan worden we in de schijnwerpers gezet", zegt lokaal politicus Jan Koffeman. "Wij als christenen worden steeds meer weggedrukt, straks kan niets meer."

Wij als christenen worden steeds meer weggedrukt, straks kan niets meer"

Jan Koffeman, politicus 'Hart voor Urk'

Koffeman heeft een eigen lokale partij 'Hart voor Urk', maar stemt straks op de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) die traditioneel sterk scoort in het vissersdorpje: "Die partij laat op grond van Gods woord horen wat nodig is en zegt dat euthanasie en abortus fout zijn."

Maar ook andere, vooral rechtse partijen, proberen kiezers te winnen op Urk. "Dit dorp heeft een zekere aantrekkingskracht omdat Urk het oude Nederland zou verbeelden", zegt Matthias M.R. Declercq. "Het is dus niet verwonderlijk dat Geert Wilders en Thierry Baudet hier een visje komen eten."

"Genderneutraal vinden we beetje vreemd"

Eén ding is duidelijk, als journalist Urk proberen te doorgronden in amper 24 uur, lukt niet. Maar dat vinden de mensen op Urk prima: "We zijn een heel gesloten cultuur, maar als je eenmaal binnen bent, ben je van harte welkom", zegt Julianne Bakker.

De 22-jarige dochter van visser Iede Geert hoopt vooral op een beetje begrip, vooral vanuit de rest van Nederland: "Wij gaan niet mee met de moderne tijd. Genderneutraal, dat vinden wij nog een beetje vreemd, omdat we vanuit de Bijbel leven. Geef ons maar gewoon Zwarte Piet. Laat ons maar lekker zo, niemand heeft toch last van ons? Als een ander wel zo wil leven, prima. Doe dat lekker, maar dwing ons niet."

Bekijk de volledige Terzake-reportage over het visserdorp Urk:

Videospeler inladen...

Meest gelezen