Filip De Sutter

Berlare plaatst gedenkplaat voor koppel dat Joodse jongen heeft gered tijdens Tweede Wereldoorlog: “Ze hebben mij fantastisch opgevangen”

In Berlare is een gedenkplaat geplaatst ter nagedachtenis van Frans Rasschaert en Mathilde Buyle. Die redden in de Tweede Wereldoorlog het leven van de Joodse jongen, Jean Brawerman. Die Joodse jongen is nu een 87-jarige man. Hij is blij dat zijn opvanggezin nu een gedenkplaat heeft gekregen. “Ze hebben mij heel goed omringd, en ze zijn er altijd voor mij geweest”, is Brawerman hen nog steeds dankbaar.

Natuurpunt

Schepen van Cultuur, Carine Meyers (Open VLD), heeft een gedenkplaat geplaatst voor Frans Rasschaert en Mathilde Buyle die beide zo'n 50 jaar geleden overleden zijn. Het paar ving de Joodse jongen, Jean Brawerman, tijdens de Tweede Wereldoorlog op om hem te beschermen tegen de Duitse bezetter. “Het was hoog tijd dat er iets voor hen gedaan werd, want die mensen hebben toch mijn leven gered”, zegt de inmiddels 87-jarige Brawerman daarover.

Jean werd geboren als Anatole Brawerman, maar in 1942 liet zijn moeder hem onderduiken bij een gezin uit Berlare. Om als Jood onder de radar van de Duitsers te blijven kreeg hij een nieuwe naam: Jean Van Bergen. Brawerman was amper 10 jaar, maar de nieuwe naam en woonst waren noodzakelijk om niet door de Duitsers naar een concentratiekamp gestuurd te worden. Zijn nieuwe voornaam heeft hij na de oorlog behouden.

Later ook schoonouders

Brawerman kan nog steeds herinneringen ophalen aan die tijd: “Mijn moeder had begrepen dat het gevaarlijk begon te worden, dus zocht ze voor mij een plaats waar de Duitsers mij niet konden oppakken. Ze kende mensen uit Overmere (deelgemeente van Berlare). Toen hen gevraagd werd om mij op te vangen hebben ze dat meteen aanvaard.”

Later werden Rasschaert en Buyle zelfs de schoonouders van Brawerman, toen hij trouwde met de dochter van het paar. “Ik mag zeggen dat ik de beste schoonouders heb gehad die een mens kan dromen. Ze hebben mij fantastisch opgevangen. Zij waren boeren, maar ik moest niet veel meehelpen, want ze wouden dat ik naar school ging. Ze zijn er eigenlijk altijd voor mij geweest”, blikt Brawerman terug.

Moeder naar Auschwitz

De moeder van Brawerman overleefde de oorlog niet. “Mijn moeder werd spijtig genoeg wel gepakt door de Duitsers, omdat iemand haar verklikt had. Zij werd gedeporteerd naar Auschwitz. Daar is ze nooit meer van teruggekeerd.”

Toen de oorlog gedaan was, zag hij wel nog zijn vader terug. “Van 1942 tot 1945 verbleef hij in Engeland. Daar was hij soldaat. Toen hij terug was in België, kocht hij een appartement in Brussel. Dan ben ik bij hem ingetrokken”, vertelt Brawerman.

kasto80

Meest gelezen