Bioboer kweekt zeldzame Kempense geiten: "Net vierling geboren"

In Diest is een bioboer begonnen met het kweken van Kempense geiten. Kurt Sannen van natuurboerderij Het Bolhuis wil een aantal streekrassen levend houden, en de Kempense geit is er daar één van. Zonet werd er trouwens een vierling geboren.

Op Kurt Sannen zijn natuurboerderij het Bolhuis lopen al enkele jaren verschillende lokale dierenrassen rond, zoals Kempense koeien, Kempense kippen en Ardense voskopschapen, maar de Kempense geit ontbrak. “Omdat het ras zo zeldzaam is, wou ik mijn steentje bijdragen om het ras in stand te houden”, aldus Kurt.  

Kempense geiten werden vroeger veel gehouden, maar ze geven bijna geen melk. Dat is ook de reden waarom het ras nog maar amper gekweekt wordt. “Tegenwoordig zijn er nog maar heel weinig mensen die geiten houden”, zegt bioboer Kurt Sannen. “Vroeger had elke Kempische boer wel een Kempense geit lopen in zijn tuin. Maar de geiten hebben nog maar weinig economische functie in vergelijking met de melkgeiten die gehouden worden voor hun hoge melkproductie. De Kempense geiten kunnen daar niet tegen op en zo zijn ze wat in de vergetelheid geraakt.”

Vierling

Eén van de Kempense geiten van Kurt heeft nu trouwens een vierling. “Dat kom je zelden of nooit tegen”, zegt Kurt. “Ik hou al 30 jaar schapen en daarbij heb ik nog nooit een vierling gehad. Heel vroeger heb ik ook nog geiten gehad en daar heb ik zelf nooit drie- of vierlingen gehad. Ook bij mijn vrienden die geiten houden, heeft niemand het ooit gehad.”

De Kempense geit is ideaal om als huisdier te houden
Bioboer Kurt Sannen

De geboorte van de vierling kan misschien ook anderen aansporen om een Kempense geit te gaan houden. “Een koe in je tuin, dat zie ik de mensen niet doen. Maar een geitje in een grote tuin moet wel lukken”, zegt Kurt. “En zo een Kempense geit is mooi, ze zijn leuk om te lijken met hun grote sik en hun lange witte haren. Ze zijn ook makkelijk te houden, ze vragen weinig moeite en ze zijn heel lief van karakter. Ideaal dus om ook als huisdier te houden.”

 

Radio 2

Meest gelezen