Brusselse rapper Zwangere Guy opent op 12 april virtuele concertzaal van Ancienne Belgique

De Brusselse concertzaal Ancienne Belgique opent op 12 april opnieuw de deuren, maar dan wel virtueel. Het publiek zal van thuis met een gepersonaliseerde avatar de volledig digitaal nagebouwde concertzaal kunnen binnenwandelen en daar optredens bijwonen. De eerste artiest die zal optreden in deze virtuele omgeving is de Brusselse rapper Zwangere Guy. 

"Nu reguliere concertbezoeken niet mogelijk zijn, brengt AB de show naar de huiskamer", zegt Tom Bonte, algemeen directeur van de Ancienne Belgique. Dat gebeurt niet via een gewone livestream, maar via een interactieve game. De virtuele concertzaal werd Nouvelle Belgique gedoopt. 

"Ons project Nouvelle Belgique laat toe dat publiek en artiest op een creatieve manier terug met mekaar in verbinding staan en het ambieert om de deuren van onze concertzaal op termijn terug wagenwijd open te zetten, zowel fysiek als digitaal", zegt Bonte. 

Met je avatar kun je dan de virtuele AB binnenwandelen en daar een liveconcert van je favoriete artiest meemaken.

Ward Cannaerts van de AB

Op Studio Brussel gaf Ward Cannaerts van Ancienne Belgique meer uitleg over hoe het werkt. "Het publiek zal zelf een avatar kunnen aanmaken. Die wordt dan gedropt in de bar, zoals bij een echt concert. Met je avatar kun je dan de virtuele AB binnenwandelen en daar een liveconcert van je favoriete artiest meemaken." 

Concertgangers zullen hun avatar kunnen personaliseren. "Maar de mogelijkheden zijn niet eindeloos. Het publiek zal ook kunnen klappen, springen en een wall of death vormen. Je kunt echt in interactie gaan met de artiest."

De artiest ziet een groot scherm met alle avatars en kan het publiek aansturen om naar links of rechts te gaan of een wall of death te doen.

Ward Cannaerts van de AB

De artiest zelf zal live op het podium staan in de echte AB. "Hij krijgt een kostuum aan met sensoren die al zijn bewegingen registeren. Die bewegingen komen dan één op één in die virtuele omgeving." Voor het eerste concert is een avatar aangemaakt van Zwangere Guy mét tattoos. "De artiest ziet een groot scherm met alle avatars en kan het publiek aansturen om naar links of rechts te gaan of een wall of death te doen."

Muziekfans installeren zich best voor hun laptop of pc. "Via gsm gaat het moeilijk zijn, omdat je in een echte game-omgeving zit", zegt Cannaerts. Tickets voor het concert van Zwangere Guy zijn vanaf vandaag te koop.

Meest gelezen