Foto: RTV

Cipiers gevangenis Wortel zamelen geld in voor collega die tuchtstraf kreeg na ontsnapping

De cipiers van de gevangenis in Wortel (Hoogstraten) zamelen geld in voor een collega die een tuchtstraf heeft gekregen. De man moet zes maanden lang 20 procent van zijn loon inleveren, omdat hij niet reageerde op een alarm. Daardoor kon een gevangene ontsnappen. Maar er was vanalles mis met dat alarm, zei vakbondsafgevaardigde Jeroen Vermeire (ACV) in "Start Je Dag" op Radio 2 Antwerpen: "Het ging soms tot 30 keer per nacht af." Volgens de vakbond was het probleem ook aangekaart, maar werd het niet opgelost.

In januari 2020 kon een gevangene ontsnappen uit de gevangenis van Wortel. Een cipier die toen dienst had, heeft daarvoor een tuchtstraf gekregen, omdat hij niet reageerde op een alarm. Die straf houdt in dat er 6 maanden lang 20 procent van zijn loon ingehouden wordt, wat neerkomt op zo'n 400 euro per maand. Daarom hebben de andere cipiers nu een spaarpot voor hem bij het onthaal gezet. Zo willen ze het verlies compenseren.

Nu is het ook zo dat de cipier in kwestie de helft van de opbrengst aan een goed doel wil schenken, een heel mooi gebaar van hem

Jeroen Vermeire (ACV)

De andere cipiers vinden de straf die door de tuchtcommissie opgelegd werd, dan ook onterecht en veel te zwaar, zegt Jeroen Vermeire van de christelijke vakbond ACV op Radio 2 Antwerpen: "Destijds is er een probleem geweest met de camerabewaking, met de verlichting, met dode hoeken en dergelijke. Dat is ook verschillende keren aangekaart, maar er gebeurde niks mee en de problemen bleven dus aanslepen. Het alarm ging ook soms 30 keer per nacht af. Wij zijn ook maar mensen, geen robots."

Intussen raakt de spaarpot goed gevuld, zegt Vermeire: "Hij is gesloten, we weten dus niet hoeveel geld erin zit, maar het gewicht kan al tellen. Nu is het ook zo dat de cipier in kwestie de helft van de opbrengst aan een goed doel wil schenken, dus dat is wel een heel mooi gebaar van hem." 

Meest gelezen