De zoektocht van UGent naar sojaplanters is een succes, 5.000 inschrijvingen in totaal

5.000 mensen willen graag soja in hun tuin laten groeien. De Gentse universiteit was begin deze maand op zoek naar tuinen om soja in te planten, en héél veel mensen hebben zich ingeschreven.  Maar de onderzoekers hebben maar 1.000 tuinen nodig en moesten dus selecteren. “Die 1.000 tuinen moeten verspreid zijn over heel Vlaanderen. We willen dat de soja groeit in verschillende bodems”, zegt Sofie Goormachtig van UGent. 

Het project ‘Soja in 1.000 tuinen’ is een samenwerking tussen VIB, UGent, ILVO en KU Leuven. Ze willen een bibliotheek van bodembacteriën aanleggen met de hulp van 1.000 burgers. “We gaan niet in 5.000 tuinen kunnen planten, daarvoor hebben we niet de financiële middelen. Van zodra we geplant hebben, gaan we ook kijken of er een interactie is met bacteriën, die planten moeten ook allemaal geanalyseerd worden en dat is heel veel werk. Ik wil vooral iedereen bedanken die wilde meedoen. Het is spijtig dat we mensen moeten ontgoochelen, ik had graag iedereen willen helpen", vertelt Goormachtig.

1.000 tuinen nodig over heel Vlaanderen

Die 1.000 tuinen moeten verspreid zijn over heel Vlaanderen. "Wij willen dat de soja in verschillende bodems groeit, dat is het eerste luik van het project. Ten tweede zoeken wetenschappers aan de KU Leuven mensen van verschillende leeftijden, opleidingsniveaus en gender. Op basis van al die factoren worden de tuinen uiteindelijk bepaald.”

Tijdens de paasvakantie bezorgen we iedereen het nodige materiaal
Sofie Goormachtig van UGent

"De eerste 1.000 mensen hebben al een positief bericht gekregen van ons, de anderen kregen een bericht dat ze in de wachtrij staan. Niet iedereen die ingeschreven is, gaat per se meedoen, er zullen wel mensen zijn die afvallen. Tegen eind volgende week hebben we een complete lijst." 

Het planten begint tegen mei. "Tijdens de paasvakantie bezorgen we iedereen het nodige materiaal, zoals sojabonen en een stappenplan”, besluit Goormachtig.

kasto80

Meest gelezen