Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Deb Haaland nu officieel eerste inheemse Amerikaanse minister

De Amerikaanse Senaat heeft Deb Haaland bevestigd als minister van Binnenlandse Zaken. Ze wordt de allereerste minister in de Amerikaanse regering die inheemse roots heeft. President Biden had haar aangesteld, maar het was wachten op de officiële aanstelling door de Senaat maandagavond.

De 60-jarige Deb Haaland uit de staat New Mexico behoort tot de indianenstam Laguna Pueblo en is dus de eerste inheemse Amerikaanse ooit met een ministerpost in de regering. De benoeming door president Joe Biden werd goedgekeurd met 51 stemmen tegen 40.

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken telt 70.000 personeelsleden en is in de eerste plaats verantwoordelijk voor het beheer van grond in federaal bezit. Het beslist onder meer of bepaalde stukken als natuurgebied worden aangewezen en moet toelatingen geven voor energiewinning. Ook de nationale parken en het beleid rond de ongeveer 1,9 miljoen inheemse bewoners van de Verenigde Staten valt binnen de bevoegdheid van het ministerie.

Veiligheid behoort in tegenstelling tot in Europese landen in de VS niet tot de bevoegdheden van de binnenlandminister, maar wel tot die van de minister van Binnenlandse Veiligheid. Niettemin is het een belangrijke ministerpost, en een belangrijk signaal van president Biden naar de inheemse Amerikaanse bevolking toe. 

Meest gelezen