Radio 2

Dierenreddingsteam van zone Westhoek heeft nu eigen interventiewagen: "Vol materiaal om allerlei dieren te redden"

Het speciale dierenreddingsteam van de brandweerzone Westhoek heeft in de posten Diksmuide en Leke vanaf nu een eigen interventievoertuig. Het is volledig uitgerust met materiaal om allerlei soorten dieren te redden. “Vroeger moesten we alles inladen in een gewone brandweerwagen laden. Nu is dat voorbij", zegt kapitein Filip Vandenberghe.

De brandweerzone Westhoek is de enige zone in West-Vlaanderen met een dierenreddingsteam. Het gebeurt soms dat ze koeien, varkens of paarden uit een gracht of een stal moeten redden. En daarvoor is er heel wat materiaal nodig. Vroeger moest de brandweer dat materiaal telkens overladen in een interventiewagen. 

"Maar nu is er dus een speciaal uitgeruste wagen", zegt Filip Vandenberghe van de brandweerpost Diksmuide. “Nu kunnen we bij een oproep meteen uitrukken. Dat betekent dat we minstens 10 minuten sneller ter plaatse zijn. Er is onder meer een mobiele hijsbalk met elektrische kettingtakel aanwezig. Hiermee kunnen we dieren tot 3.000 kilo tillen. Er zijn ook sleepplaten om een koe of een paard vast te maken en tot in een weide te slepen."

50 keer per jaar

Het dierenreddingsteam rukt tot 50 keer per jaar uit. Niet alleen in de regio Westhoek, maar ook daarbuiten. "Zo waren we al in Brugge, Oostkamp, Torhout, Tielt en Menen.” Binnen het team zijn er ook brandweermannen die actief landbouwer zijn. "Hun ervaring is een pluspunt", klinkt het.

Meest gelezen